Santander brengt bod uit op Britse bank A&L

De Spaanse Banco Santander heeft gisteren een overnamebod uitgebracht op de Britse bank Alliance & Leicester ter waarde van 1,26 miljard pond (1,58 miljard euro).

De directie van Alliance & Leicester, een kleine bank die zich vanouds vooral toelegt op het verstrekken van hypotheken, heeft het bod aanbevolen aan de aandeelhouders. Het is echter nog onzeker of de aandeelhouders akkoord zullen gaan. Sommigen menen dat de prijs die Santander biedt ruim onder de werkelijke waarde van de bank ligt. Zij hopen dat zich andere gegadigden zullen melden.

Andere Britse banken, die zich als gevolg van de internationale kredietcrisis meer bekommeren om hun precaire financiële situatie dan om hun marktaandeel, zullen zich echter naar verwachting op dit moment niet snel in nieuwe overnameavonturen storten.

Voor Santander, dat relatief weinig hinder ondervindt van de kredietcrisis doordat de bank nauwelijks in de Amerikaanse zogeheten subprimesector was gestapt, zou A&L een aanwinst vormen. De bank telde eind 2007 254 vestigingen en boekte een winst van 500 miljoen euro.

De Spanjaarden bezitten sinds 2004 al een grotere Britse bank, Abbey. Door Abbey met A&L samen te voegen zouden ze veel kosten kunnen besparen. De Britse vakbonden vrezen daarom dat er banen verloren zullen gaan. Bij Abbey werkten eind vorig jaar ruim 16.000 mensen, bij Alliance & Leicester ruim 7.000.

Commentatoren in de Britse media wijzen er echter op dat het Spaanse overnamebod ook op een positieve manier kan worden uitgelegd. Terwijl veel Britse investeerders de afgelopen maanden hoe langer hoe somberder werden over de vooruitzichten voor de Britse woningmarkt, meldt zich nu een prominente buitenlandse bank die kennelijk wel degelijk perspectieven ziet.

In december vorig jaar voerden de Spanjaarden ook al onderhandelingen over een overname van A&L. Die bleven echter vruchteloos. Santander zou toen ruim twee keer zoveel hebben moeten bieden voor een overname als nu. De koers van het aandeel lag toen nog boven de 700 pence, tegen 219 pence afgelopen vrijdag.

Het A&L-aandeel steeg gisteren echter met ruim 50 procent tot 335 pence, nog boven de koers van 317 pence die Santander de aandeelhouders in feite biedt. Het bod van de Spanjaarden zou overigens in aandelen worden afgewikkeld, niet in contanten.

Santander hoopt de overname komende herfst te hebben afgerond. Waarnemers in de City wijzen er echter op dat een obstakel kan zijn dat de FSA, de Britse toezichthouder op de financiële markten, mogelijk bezwaar maakt uit mededingingsoogpunt.