Rechter draait wet pausbezoek terug

Pilgrims wave flags as they wait for the opening mass for World Youth Day in Sydney to begin, Tuesday, July 15, 2008. More than 100,000 pilgrims are expected attend the opening mass at Sydney's Bangaroo to launch World Youth Day activities. (AP Photo/Rick Rycroft) Associated Press

Een omstreden wet die het mensen verbood om deelnemers aan de katholieke Wereld Jongerendagen in Sydney lastig te vallen is door een Australische federale rechtbank ongeldig verklaard.

De wet, die de politie het recht zou geven om iemand die een deelnemer hindert een boete op te leggen van maximaal 5.500 Australische dollar (3.350 euro), is volgens de rechtbank in strijd met de grondwet. Met de wet konden actievoerders worden aangepakt die condooms uitdeelden of demonstreerden tegen het standpunt van de paus over bijvoorbeeld abortus.

Paus Benedictus XVI is gisteren in Australië aangekomen om het evenement bij te wonen, waar honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld worden verwacht.

Australische actiegroepen die tegen het pausbezoek zijn, hebben de uitspraak enthousiast ontvangen. „We gaan nu veel zelfverzekerder de straat op om de standpunten van paus Benedictus te veroordelen over condoomgebruik, homoseksualiteit en anti-conceptie”, zei Rachel Evans van No Pope, de actiegroep die de rechter om een uitspraak had gevraagd. Burgerrechtenactivisten noemden de wet in strijd met de vrijheid van meningsuiting en vreesden misbruik door de politie.

Donderdag zal de paus voor het eerst publiek optreden. De leider van de katholieke kerk verstuurde vandaag al wel een bericht naar de mobiele telefoons van de bezoekers van de Wereld Jongerendagen. „Jonge vriend, God en zijn volk verwachten veel van je omdat je in je Vaders belangrijkste geschenk draagt: de geest van Jezus - BXVI.” De paus stuurt tot het einde van het evenement dagelijks een SMS-bericht naar de deelnemers. De paus biedt mogelijk excuus aan voor seksueel misbruik door katholieke priesters in Australië. Hij zei in april in de Verenigde Staten zich hiervoor „diep te schamen”. (AP, Reuters)