Philips profiteert van problemen in verleden

Philips kwam gisteren met de kwartaalcijfers. Die waren beter dan verwacht. Volgens analisten omdat problemen de afgelopen jaren al zijn aangepakt.

Het vertrouwen in elektronicaconcern Philips was afgelopen vrijdag ineens weg op de Amsterdamse beurs. Het aandeel ging heel hard onderuit. Alsof het einde der tijden nabij was, zegt analist Peter de Graaf van effectenbank Petercam. Volgens analist Victor Bareno van SNS Securities was er veel zorg in de markt over het bedrijf. Hoe zouden de resultaten van Philips over het tweede kwartaal van 2008 eruitzien?

Die cijfers werden gisteren gepresenteerd. En het zag er goed uit, zegt Bareno. De omzet was het tweede kwartaal gegroeid met 6 procent tot 6,5 miljard euro. Juist de tak waarmee het bedrijf ooit begon, de lampen, deed het goed. Het resultaat van deze divisie steeg met 40 miljoen euro tot 202 miljoen euro. Vooral in de opkomende markten zoals Azië en Latijns-Amerika waren de resultaten goed. Daar steeg de omzet zelfs met 16 procent.

Na het bekend worden van deze resultaten steeg het aandeel weer hard. Het boekte een winst van ruim 6 procent en sloot op 20,67 euro.

Natuurlijk heeft ook Philips wel wat last van de huidige slechte economische situatie, zegt analist De Graaf. De lage dollarkoers drukt bijvoorbeeld de winst in Amerika. Maar Philips doet het beter dan de meeste concurrenten. De problemen in het verleden bij Philips bieden nu garantie voor de toekomst. Want Philips heeft de afgelopen jaren hard ingegrepen en een aantal conjunctuurgevoelige activiteiten verkocht omdat het niet goed ging, zegt analist Bareno. De resultaten van het concern moesten zo stabieler en voorspelbaarder worden.

Bij Siemens en GE was hard ingrijpen de afgelopen jaren niet nodig. Maar nu hebben zij problemen, terwijl Philips zijn zaken op orde heeft. Bareno: „Philips heeft zijn halfgeleiderdivisie al verkocht, terwijl Siemens nu onder meer met die divisie veel problemen heeft.” Philips heeft nu een voorsprong, zegt De Graaf.

Voor Philips blijft er volgens Bareno eigenlijk nog maar één groot probleem over. Dat zijn de televisies. Die tak groeide het afgelopen kwartaal ook met mooie cijfers, ruim 14 procent. Voor een deel veroorzaakt door het Europees Kampioenschap voetbal, maar vooral door de verkoop in de opkomende markten. Maar nog steeds leveren de televisieactiviteiten het bedrijf een fors verlies op. Bijna 112 miljoen euro, waarvan 66 miljoen euro aan herstructureringskosten, afgelopen kwartaal.

Eerder dit jaar droeg Philips al zijn Amerikaanse tv-activiteiten over aan het Japanse bedrijf Funai. Dat bedrijf gaat onder de naam Philips televisies verkopen. Daarvoor moet het Japanse bedrijf licentierechten betalen. Tot nu toe heeft Philips niet aangegeven ook de tv-tak in Europa van de hand te willen doen. Ook gisteren ontkende financieel directeur Pierre-Jean Sivignon in een telefonische toelichting op de kwartaalcijfers de geruchten daarover. „We zijn hard bezig met de herstructurering.” Al voegde hij daar wel aan toe dat het bedrijf naar „alle opties” kijkt om de televisieactiviteiten uiteindelijk weer winstgevend te krijgen.

    • Tom Kreling