Opnieuw fraude in Italiaanse klinieken

De president van de Italiaanse regio Abruzzo, Ottaviano del Turco, bevindt zich sinds gisteren in een cel. Del Turco, ex-minister van Financiën en oud-vakbondsleider, wordt ervan verdacht bijna 6 miljoen euro aan steekpenningen te hebben aangenomen van de eigenaar-directeur van een privékliniek.

Met Del Turco zijn nog negen andere bestuurders en directieleden uit Abruzzo gearresteerd. In totaal zou 15 miljoen euro aan steekpenningen zijn betaald. Justitie baseert zich op het materiaal dat zorgondernemer Vincenzo Angelini heeft verzameld.

Angelini is topman van een imperium van privéklinieken met tweeduizend werknemers en 300 miljoen euro jaaromzet. Hij meende voor verrichte medische diensten nog 150 miljoen euro tegoed te hebben van de regio Abruzzo.

Omdat Angelini, ondanks de vele steekpenningen, zijn geld maar niet kreeg, besloot hij in ruil voor strafvermindering, met justitie samen te werken en alle gesprekken op te nemen die hij met Del Turco en andere bestuurders voerde.

Het schandaal heeft meteen tot felle reacties geleid. Premier Silvio Berlusconi, zelf vaak vervolgd en criticus van de rechterlijke macht zei: „Het is het gebruikelijke verhaal van de rechters, het is tijd voor een radicale hervorming van justitie”. De grootste organisatie van rechters pareerde: „Hij brengt de magistratuur in diskrediet”.

Ex-officier van justitie en nu leider van de oppositiepartij Italië van de Waarden, Antonio di Pietro, stelde dat de tijd van „steekpenningenstad is teruggekeerd”, verwijzend naar het nationale corruptieschandaal van vijftien jaar gelden, dat hij als officier van justitie openbaarde. Walter Veltroni, de leider van de Democratische Partij, waar ook de nu gearresteerde Del Turco lid van is, riep justitie op „snel alles op een rij te zetten”.

Met regelmaat komen in Italië schandalen binnen de zorg aan het licht. Vaak zijn daarbij privéklinieken betrokken. Ze kunnen zich accrediteren binnen het nationale gezondheidsstelsel, waardoor hun verrichtingen worden vergoed, zonder dat de patiënt ervoor hoeft te betalen. In Lazio, op Sicilië, in Calabrië en in Lombardije lopen processen tegen bestuurders en zorgondernemers die onder één hoedje speelden om publieke fondsen op oneigenlijke wijze naar de privézorg te sluizen.