ongeveer 130.000 Nederlanders

Foto Ad Nuis Serie De Nederlanders/ Almere Nuis, Ad

Tim van Bladeren (9) salueert bij een oranje Leopard 2A6 tank. Zijn opa maakt een foto van hem. ‘Trots op onze jongens’, staat met zwarte letters op de pantserwagen. De Koninklijke Landmacht liet de tank enige tijd terug oranje spuiten als steun voor de voetballers van het Nederlands elftal, tegelijkertijd als steun voor alle militairen die actief zijn in de missiegebieden als Afghanistan, Tsjaad en de Balkan. Tim – trots poserend in legerbroek, met oranje lintje, witte anjer (symbool van Veteranendag) en een speldje – komt nog niet halverwege de felgekleurde tank. Maar de tank verdwijnt, het oranje wordt binnenkort verwijderd, terwijl Tim vooruitkijkt. Later wil hij profkeeper worden en als dat niet kan soldaat, net als zijn oom die in Bosnië heeft gediend. Zijn oom zat bij de 42e Pantser Luchtdoel artillerie. Dat was in 1998, Tim was drie dagen oud toen hij vertrok. Afgelopen Veteranendag, zaterdag 28 juni, werd bezocht door 55.000 mensen. Een record. Nederland telt momenteel ongeveer 130.000 veteranen.