Obama reageert boos op spotprent

Omstreden tekening op het omslag van The New Yorker. Foto Reuters The cover of the July 21, 2008 issue of The New Yorker magazine entitled “The Politics of Fear,” by artist Barry Blitt featuring Barack Obama and his wife Michelle, is shown in this undated publicity photograph. According to the New Yorker, the cover satirizes the use of scare tactics and misinformation in the Presidential election to derail Barack Obama’s campaign. REUTERS/Courtesty of New Yorker Magazine/Handout (UNITED STATES). NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. REUTERS

In de VS is een debat ontstaan over het satirische gehalte van een cartoon over Barack Obama, die het linkse tijdschrift The New Yorker deze week op zijn cover afdrukt. Op de spotprent draagt de Democratische presidentskandidaat een islamitisch gewaad en tulband, terwijl hij zijn vrouw Michelle – die is uitgedost als een zwaarbewapende guerrillastrijder – een fist-bump geeft, een hiphopgroet waarbij de vuisten tegen elkaar worden geslagen. Het decor is de Oval Office, waar in de open haard een Amerikaanse vlag brandt en boven de schouw een portret van Osama bin Laden hangt.

In het blad staat weliswaar een verhaal over Obama’s tijd in Chicago, maar verder wordt binnenin alleen de maker (Barry Blitt) en de titel (‘The Politics of Fear’) van de prent genoemd. Tegenstanders van Obama verweten hem en zijn vrouw de afgelopen maanden onder meer dat ze onpatriottisch zouden zijn, verspreidden e-mails met het gerucht dat hij een moslim is en noemden Michelle te dominant. Obama’s woordvoerder stelde dat „The New Yorker mag denken, zoals de redactie ons uitlegde, dat deze cover een pastiche is van de karikatuur die zijn rechtse critici van Obama proberen te van creëren. Maar de meeste lezers zullen het smakeloos en beledigend vinden. En daar zijn we het mee eens.” (AP)