Meer kansen op heropening zaak

Wie vindt dat hij ten onrechte is veroordeeld, krijgt meer kans op een nieuwe behandeling van zijn strafzaak. Nieuw bewijsmateriaal, maar ook inzichten van deskundigen kunnen reden zijn om een zaak opnieuw voor de rechter te brengen.

Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) maakt deze uitbreiding van de zogenoemde herzieningsregeling vandaag bekend. Onterecht gebleken veroordelingen zoals in de Schiedammer parkmoord (2000) en de Puttense moordzaak (1994) hebben het rechtssysteem volgens de minister „geschokt”. Dat maakt de wijziging nodig.

Volgens de huidige regeling moet iemand die is veroordeeld zelf nieuw bewijs aandragen als hij een nieuwe rechtszaak wil. In de praktijk blijkt dat nauwelijks mogelijk. Om dat makkelijker te maken krijgt de procureur-generaal bij de Hoge Raad de bevoegdheid na een verzoek van de veroordeelde nieuw onderzoek te laten uitvoeren. Bij een opgelegde gevangenisstraf van twaalf jaar of meer moet zo’n verzoek, als het voldoende gemotiveerd is, worden toegewezen.

Het Openbaar Ministerie krijgt de mogelijkheid vrijgesproken verdachten van misdaden waarop levenslang staat, opnieuw te vervolgen bij nieuw „zeer belastend bewijs” of bij een „ernstige procedurele onregelmatigheid zoals meineed of een omgekochte rechter. Daarmee wordt het principe verlaten dat iemand maar één keer voor dezelfde zaak berecht kan worden. Volgens de minister is de huidige voorziening „verouderd”.

De nieuwe herzieningsregeling maakt onderdeel uit van maatregelen om opsporing en vervolging te verbeteren. Zo moeten politie en justitie medewerkers aanstellen om intern kritiek te leveren op de opsporing.

Interview Hirsch Ballin: pagina 3