`Massale beveiliging in China ondermijnt de persvrijheid`

Peking. De massale beveiliging tijdens de Olympische Spelen in China ondermijnt de persvrijheid. Dat zeggen journalisten die in Peking zijn gevestigd. Ze trekken deze conclusies op basis van een aantal incidenten. Onlangs braken regeringsmedewerkers in in een live-uitzending die door de Chinese regering was toegestaan. Een tv-ploeg werd weggestuurd bij een evenement terwijl er toestemming was om opnamen te maken. Een andere tv-ploeg werd gehinderd om een appartement buiten de olympische zone te filmen.

Sommige journalisten vrezen nu dat ze door deze strikte maatregelen minder verhalen kunnen maken. ”Met nog minder dan een maand te gaan zien we dat de controle op de pers strenger wordt, en er een nadruk ligt op beveiliging die grenst aan paranoia”, zegt Jonathan Watts, president van de club van buitenlandse correspondenten in China. ”Het lijkt erop dat de maatregelen van bovenaf niet worden opgevolgd door regeringsmedewerkers op de werkvloer. Ze werken vanuit een oude reflex: het tegenwerken van journalisten.”

De Chinese regering heeft beloofd dat er tijdens de Olympische Spelen in Peking eenzelfde mate van persvrijheid zal zijn als bij voorgaande Spelen.