Kampioen worden, en niets anders

Marco van Basten gaat als hoofdtrainer ambitieus aan de slag bij vernieuwd Ajax.

Hij rekent niet op een vertrek van Huntelaar naar het buitenland.

Al op zijn eerste echte werkdag bij Ajax liet Marco van Basten er geen twijfel over bestaan wat zijn doelstelling is voor het nieuwe voetbalseizoen. Kampioen worden van Nederland en niets anders. „Je proeft in alle geledingen van de club dat daar behoefte aan is”, vertelde de oud-bondscoach gisteren nadat hij op het opleidingscentrum De Toekomst voor enkele duizenden toeschouwers de eerste training had geleid van zijn nieuwe werkgever waar hij als speler furore maakte. „Het voelt goed hier weer rond te lopen”, aldus de voormalige wereldspits. „Ik ben er trots op trainer te zijn van Ajax.” Van Basten legt de lat hoog. Hij is vast van plan de hegemonie te doorbreken van PSV, dat vier keer op rij de titel pakte en de laatste negen jaar zelfs zevenmaal kampioen werd.

Maar adel verplicht. Bovendien beschikt Van Basten op papier over de beste voorhoede van Nederland met spelers als Luis Suarez, Klaas Jan Huntelaar en de aanwinst Miralem ‘Mickey’ Sulejmani (ex-Heerenveen). Met nog een aankoop, de Argentijnse Kroaat Dario Cvitanich (ex-Banfield), achter de hand. Hij was afgelopen seizoen topscorer van Argentinië.

Nu is het de vraag of Huntelaar voor Ajax behouden blijft. „Ik ga ervan uit dat hij nog een jaar bij ons speelt”, zei Van Basten stellig. „Hij doet voorlopig niets zonder mijn toestemming.” De topscorer en Ajax konden het niet eens worden over een tussentijdse verlenging van zijn verbintenis die nog tot 2010 doorloopt. Een plan B in het geval een club bereid is de huidige vraagprijs van 25 miljoen euro voor Huntelaar op tafel te leggen, blijkt er niet te zijn. En dat is toch merkwaardig, gezien de ervaringen die Ajax in het recente verleden had met bijvoorbeeld Zlatan Ibrahimovic en Wesley Sneijder. Beide spelers vertrokken kort voor de deadline van de transferperiode naar een buitenlandse club (respectievelijk Juventus en Real Madrid) waarna Ajax niet meer in de gelegenheid was adequate vervangers aan te trekken. Dat had een enorme weerslag op de prestaties in de nationale en Europese competities. Van Basten, die de huisstijl van Ajax (4-3-3 systeem) wil handhaven: „We moeten kijken wat er bij een vertrek van Huntelaar aan geld overblijft. Dan weten we wat we voor hem kunnen terughalen.”

Hoewel op de PSV’er Ismail Aissati een bescheiden bod is uitgebracht, zoekt Van Basten vooral nog een verdediger „van het type Jaap Stam” die John Heitinga moet vervangen. Ajax is met FC Barcelona in gesprek over het huren van het 21-jarige talent Henrique. Momenteel verkeren die onderhandelingen in een impasse.

Van Basten toonde zich tevreden met de kwaliteit van de selectie en de twee grote aankopen (Sulejmani en Cvitanich) voor wie Ajax ruim twintig miljoen euro neerlegde. Hij voegde er nog een derde aan toe: Danny Blind, de technisch manager. „Een aanwinst voor de club”, zei Van Basten over de Zeeuw die nog maar twee jaar geleden door de voormalige beleidsbepalers als hoofdtrainer de wacht werd aangezegd. Ondanks het overwinteren in de Champions League, de eindzege in de nacompetitie en het winnen van de beker.

Van Basten is verheugd dat er weer rust heerst achter de vergadertafel bij Ajax. Hij kondigde aan dat er in oktober of november een opvolger wordt aangesteld voor algemeen directeur ad interim Henri van der Aat. Alles is dan nieuw bij Ajax: de hoofdsponsor (Aegon), de trainer (Van Basten), de voorzitter (Uri Coronel) en zelfs de kleedkamer, die werd uitgebreid voor een grotere selectie van momenteel dertig spelers en tevens rood-wit geverfd werd. Dit op last van Van Basten, die verder een tribune wil bouwen bij het trainingsveld en de grasmat in de Arena hoopt aan te pakken.

Er waait een frisse wind bij Ajax, nu moet blijken of dat een garantie is voor nieuwe successen.

    • Erik Oudshoorn