’k Heb getwijfeld over België

België. Het land domineert de afgelopen dagen het nieuws. PVV-leider Geert Wilders bepleitte onlangs een fusie tussen Nederland en België. Maar of dat nou zo’n goed idee is? België dreigt economisch gezien naar de rand van de afgrond te worden gedreven door een opeenstapeling van onheil.

Zoals afgelopen nacht. Premier Yves Leterme moest met hangende pootjes naar koning Albert II toe om zijn ontslag aan te bieden. Zijn regering, die na een recordformatie van ruim negen maanden tot stand kwam, houdt er na krap vier maanden alweer mee op.

Albert II heeft het ontslag van Leterme vooralsnog niet geaccepteerd. Hij staat voor de lastige keuze: lijmen of weer verkiezingen uit laten schrijven. Dat betekent in elk geval dat België weer een periode van stuurloosheid in zal gaan. Net dit weekend bereikte Leterme een akkoord over een meerjarenbegroting en over een aantal broodnodige sociaal-economische maatregelen. Maar dat zal weer in een la verdwijnen nu de regering is gevallen.

Er zijn gunstiger momenten voor kabinetscrises. De Belgen kampen binnen de eurozone met een rap oplopende inflatie (6,0 procent in juni gemeten ten opzichte van een maand eerder) en een afremmende groei. Een nieuwe periode van stuurloosheid zal daar geen goed aan doen.

De bestuurlijke puinhopen staan niet op zichzelf. Afgelopen vrijdag was het bal bij de grootste financiële instelling van het land. Na enkele weken van financieel paniekvoetbal moest bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron van Fortis onder druk van aandeelhouders en collega-bestuurders het veld ruimen. Votron krijgt de schuld van de penibele financiële situatie waarin de bank-verzekeraar verkeert. Eind juni maakte het bedrijf bekend 8 miljard euro nodig te hebben om de balans weer op orde te krijgen. Die was met de aankoop van een fors deel van ABN Amro (voor 24 miljard euro) aardig uit het lood geslagen, bleek plotseling.

Bovenop deze misère leek gisteren ineens een lichtpuntje zichtbaar. Na een korte strijd is Belgisch trots – bierbrouwer InBev (bekend van onder meer Stella) – erin geslaagd de Amerikaanse concurrent Anheuser-Busch over te nemen voor het bedrag van 52 miljard dollar (32,8 miljard euro). Knap, gezien het feit dat in de kredietcrisis maar weinigen het voor elkaar krijgen zo’n bedrag bijeen te schrapen.

Maar ook dit glorieuze verhaal kan wel eens een donker randje bevatten. InBev klopte voor de financiering van de deal aan bij onder meer ING en... Fortis. Gezien de financiële situatie van Fortis geen gelukkig keuze.

Heeft Wilders dan toch een punt? Goedkoper dan nu zal België waarschijnlijk nooit meer worden. Nu toeslaan dus!

Egbert Kalse

    • Egbert Kalse