InBev slaat mooie slag met overname

De King of Beers heeft zijn troon afgestaan aan een Belgische nieuwkomer. Anheuser-Busch, de brouwer van Budweiser, ging zondagavond akkoord met een overnamebod in contanten van InBev. De overeenkomst zou beide partijen moeten plezieren. Maar in dit koningsdrama vertolkt bier slechts een bijrol.

De raad van commissarissen van Anheuser-Busch had weinig keus. Het bod van 70 dollar per aandeel van InBev was naar alle waarschijnlijkheid beter dan wat beleggers aan ieder alternatief hadden kunnen ontlenen. De verdediging van het concern, die grotendeels was gebaseerd op vlagvertoon en rechtszaken, maakte geen overtuigende indruk. Toen InBev dreigde Anheuser te confronteren met een grimmige aandeelhoudersstrijd, leek een waardige overgave de beste optie.

InBev heeft een mooie slag geslagen. Het concern zal minder afhankelijk worden van de riskante Latijns-Amerikaanse markt. Een derde van de omzet kwam vorig jaar binnen in Braziliaanse reals. Dat percentage zal nu dalen naar 20 procent. InBev verwerft daarnaast een verzameling Chinese bezittingen, die op een dag een goed uitgangspunt kunnen blijken op de snelst groeiende biermarkt ter wereld. De deal zou ook waarde moeten scheppen voor de aandeelhouders van de koper, dankzij de 1,5 miljard dollar aan besparingen en de belastingvoordelen op de 45 miljard dollar schuldenlasten.

Het Amerikaanse biermerk Budweiser figureert niet prominent in de logica van deze deal. Hoewel InBev de mond vol heeft gehad van de internationale groei van Budweiser, klinkt dat als een pr-verhaal. Het is lastig in te zien hoe de brouwer de vraag naar Budweiser kan bevorderen zonder de vraag naar de eigen biermerken te ondermijnen. Het is waarschijnlijker dat de populaire merken van InBev marktaandeel zullen veroveren in de VS.

Het feit dat bier geen vooraanstaande rol lijkt te spelen bij deze overname betekent nog niet dat dit een slechte overeenkomst is. Integendeel. Zie het als de overgang van een oud tijdperk van familiebezit en vertrouwde merknamen naar een nieuw tijdperk van financiële logica en meedogenloze efficiency. De King mag dan dood zijn, vive le Roi!

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • John Foley