Ik strandde in een berg dofgrijs puin

Ik zoek Kenneth, maar Kenneth is zoek. Zijn telefoon is voortdurend uitgeschakeld. Mijn sms’jes blijven onbeantwoord. Mijn boodschappen op zijn voicemail – Kenneth? Kenneth, bel je mij? – doen hem niets. Maar ik heb Kenneth nodig. Alleen hij kan mij redden.

Laat ik bij het begin beginnen. Op een avond deze lente kwam ik laat thuis, tegen twaalven gok ik. Ik deed het keukenlicht aan om de kat te begroeten, en strandde in een berg dofgrijs puin die tot aan mijn knieën reikte. De kattenbak was geheel bedolven en onzichtbaar. Wat was dit? Ik tuurde boven het gasfornuis omhoog en keek in een gat vol uitheemse schimmelculturen die alleen helden als Indiana Jones normaal gesproken te zien krijgen, in grotten vol gespuis. Mijn soort van afzuigkap was naar beneden gelazerd en had bergen, kilo’s schoorsteenpuin meegebracht.

Ik moet een erg leuke avond gehad hebben, want ik gilde niet, ik vloekte niet, maar belde kalm naar Henk, de klusjesman. „O”, zei hij. „Ken geen kwaad hoor. Je moet goed schoonmaken. Ik kom morgen effe kijken.”

Een dag later stak Henk zijn arm in de schoorsteenpijp en trok een touw tevoorschijn, met daaraan een bal. „Lood”, zei Henk kwaad. „Vijf kilo. Die is er van bovenaf in gegooid. Welke gek…”

„Ehm, ik heb wel een idee”, zei ik. „Beneden wordt er verbouwd. Alles gaat daar op de schop. Zouden die jongens niet…” „Ik ga wel effe praten”, zei Henk. De loden bal nam hij mee.

Beneden sloeg de bal in als een bom. Toen ik even later zelf naar buiten kwam, had ik in no time een cirkel van hoofdschuddende schilders en vloerenleggers om me heen. „Víjf kilo!” „Herrie zeker?” „Tss...” Ze praatten vrijuit, want zelf waren ze onschuldig: dit was het werk van Kenneth, een loodgieter die maar voor één dag bij het verbouwingsproject was gehaald. Hij was op het dak geklommen om de luchtdoorgang op te meten, of zoiets.

Omdat Kenneth de dader is, wil Henk niets repareren. Dat moet Kenneth doen, en gratis ook. Maar Kenneth is dus zoek. Ik stoffer en blik nu elke dag een hoopje puin weg, en verbaas me over wat er zoal via een dak naar binnenkomt. Ook ben ik een schimmelexpert geworden. Dat is allemaal niet zo erg. Maar straks wordt het koud, en gaat het sneeuwen.

Wat dan?

Kenneth, waar ben je?

Aaf heeft tot 11 augustus vakantie.

    • Sandra Heerma van Voss