ICT: efficiënter met stroom

Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) en de ICT-sector hebben gisteren afgesproken dat het energieverbruik van datacenters, telecombedrijven en automatiseerders jaarlijks 2 procent efficiënter moet worden. De afspraak betreft de periode 2005-2020, en in die tijd moet de sector 30 procent efficiënter gaan werken. Het betekent niet dat de sector 30 procent minder energie gaat gebruiken, want het computergebruik zal in de periode tot 2020 nog flink groeien. Bij ongewijzigd beleid zou het elektriciteitsverbruik zelfs verdubbelen.

De ICT-sector is in snel tempo een van de belangrijkste stroomverbruikers in Nederland geworden en neemt nu bijna 8 procent van het totale elektriciteitsverbruik voor zijn rekening – evenveel als dat van een half miljoen huishoudens. Vooral het dataverkeer nam toe: in 2006 was dat 250 keer zoveel als in 2002. De groei concentreert zich in de datacenters, dat zijn de plekken waar de grote servers staan die het internetverkeer afhandelen.

Vooral de koeling van die servers kost veel energie. De voortgaande miniaturisering van de computeronderdelen heeft tot gevolg dat de ontwikkelde warmte per vierkante centimeter toeneemt. Aan elke 10 kilowattuur die de apparatuur verbruikt, moet nu nog eens 5 kilowattuur worden toegevoegd voor de noodzakelijke koeling. Door betere koeltechnieken zouden die kosten met de helft kunnen worden teruggebracht. In Amersfoort voert KPN nu een proef uit met een ‘warmtewiel’. Door middel van een groot ronddraaiend wiel wordt warme lucht uit computerzalen afgevoerd, en koele buitenlucht aangevoerd. Dit is volgens de ontwerpers effectief tot een buitentemperatuur van 21 graden.

De resultaten van het convenant van de ICT-branche en Economische Zaken zullen jaarlijks worden gevolgd door SenterNovem, een agentschap van het ministerie.