Hoe regel je fiscaal een adoptie?

Peter (39) en Kristi (38) Somers uit Papendrecht zijn bezig met een adoptieprocedure. Een procedure die in totaal al gauw 15.000 euro kost. Ze willen weten welke kosten aftrekbaar zijn. „En hoe omzeil je bij de aangifte die enorme drempel voor bijzondere uitgaven van 11,5 procent van het totale inkomen?”

Binnen de inkomstenbelasting is een aantal bijzondere uitgaven aftrekbaar. Zoals ziektekosten die niet door de eigen ziektekostenverzekering zijn gedekt en kosten rond overlijden. Daaronder valt ook een deel van de kosten rond kinderadoptie. Zo is de behandeling van het verzoek tot adoptie voor de rechter aftrekbaar. Ook telt het vervoer van het kind vanuit het buitenland naar de woonplaats van de adoptieouders mee als aftrekpost.

Alleen als de betaalde kosten boven een bepaald bedrag zitten, komen deze voor aftrek in aanmerking. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald door het drempelinkomen. Dit is het totaal van inkomen en aftrekposten in box 1, 2, 3, zonder de zogenoemde persoonsgebonden aftrek. De drempel is gebaseerd op een percentage van dit inkomen. De vraagstellers houden echter rekening met het verkeerde percentage, weet fiscalist Joris Elfrink van Jongbloed Fiscaal Juristen. Ze gaan uit van een drempel van 11,5 procent, maar dat percentage heeft betrekking op de aangifte in 2007. Elfrink: „De kosten zijn echter aftrekbaar in het jaar waarin ze betaald worden en dat is het jaar 2008. Dat is belangrijk want de drempel van de aftrek is door de fiscus op 1 januari 2008 verlaagd van 11,5 procent naar 1,65 procent.”

Hoe hoog de aftrek precies is, is afhankelijk van het gezamenlijk inkomen. En van de totale kosten die kunnen worden opgevoerd. Daarbij is het belangrijk om niet alleen te kijken naar het bedrag dat is betaald voor de adoptie, maar ook naar andere aftrekbare kosten. Voor aftrek komen kosten in aanmerking waarvoor geen vergoeding is ontvangen van bijvoorbeeld de zorgverzekeraar, werkgever of de bijstand, zoals dieetkosten, aanpassingen in de woning wegens ziekte en vervoerskosten.

Ook kan het met het oog op de drempel handig zijn om kosten die mogen worden afgetrokken – zoals de aanschaf van een nieuwe bril of een tandartsbehandeling die niet door de verzekering wordt gedekt – nog dit jaar te maken. „Let daarbij op dat de datum van de betaling telt en niet die van de rekening”, zegt Elfrink. Het kan dus de moeite lonen om rekeningen snel te betalen. Zeker omdat het ministerie van Financiën heeft aangekondigd dat er in 2009 een eind komt aan de aftrekbaarheid van buitengewone uitgaven. Deze was bedoeld voor gehandicapten en mensen met zeer hoge ziektekosten, maar in de praktijk maken te veel mensen er gebruik van. Vanaf 2009 komt er een regeling die alleen geldt voor chronisch zieken en gehandicapten. De kosten voor adoptie zijn niet meer aftrekbaar.

Cleo Scheerboom

Zelf een vraag? Mail dan naar nextgeld@nrc.nl

    • Cleo Scheerboom