Gestolen bankgegevens steeds goedkoper

Online shoppen met andermans creditcardgegevens is nog goedkoper geworden. Prijzen van bank- en creditcardgegevens zijn op internet sterk gedaald, doordat steeds meer ‘cybercriminelen’ zulke data aanbieden. De bankgegevens – inclusief pincode – brachten ooit ten minste 100 dollar (62,50 euro) per kaart op, maar doen nu niewt meer dan 10 à 20 dollar.

Finjan, een internetbeveiligingsbedrijf, deed onderzoek naar criminele organisaties op internet. Volgens Finjan gaan de hackers door de lagere opbrengsten van creditcardgegevens hun terrein verleggen. Ze zijn nu bijvoorbeeld op zoek naar ziektekostengegevens van patiënten, om verzekeringsfraude te plegen, of om aan receptmedicijnen te komen en die met winst te verkopen. Finjan ontdekte online grote servers, waarop criminele organisaties allerlei soort informatie hadden opgeslagen.

Volgens het bedrijf is het criminele internetcircuit te vergelijken met het normale bedrijfsleven, in ieder geval wat betreft de dienstverlening: „Als de gegevens niet werken, kun je teruggaan en om nieuwe data vragen.” Verkopers beloven op internet dat de data ‘vers’ zijn en bieden 48 uur garantie als de verstrekte creditcardgegevens niet werken bij online betaalsystemen. (Reuters)