Geen onderzoek naar brand TU Delft

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet geen onderzoek naar de brand die de afdeling Bouwkunde van de TU Delft op 13 mei totaal vernielde. Het faculteitsgebouw wordt nu gesloopt.

De raad van Pieter van Vollenhoven ziet van een officieel uitgebreid onderzoek af omdat, zo zegt een woordvoerder, „uit het vooronderzoek is gebleken dat het niet om een structurele maar incidentele zaak gaat.”

Voor de onderzoekers was hier de vraag van belang of het te verwachten is dat in andere universiteitsgebouwen hetzelfde kan gebeuren omdat de veiligheid tekortschiet. Dat is niet het geval, meldt de woordvoerder.

Bij de brand in Bouwkunde konden studenten, medewerkers en andere bezoekers na het eerste alarm op tijd naar buiten komen. De brandweer moest het gebouw uit laten branden. De oorzaak ligt waarschijnlijk in kortsluiting in een koffiemachine als gevolg van wateroverlast, eerder in het weekeinde. Voor het gebouw was geen gebruiksvergunning afgegeven.

Het verschil met bijvoorbeeld de brand in het cellencomplex voor afgewezen asielzoekers bij Schiphol, die wel uitgebreid door de organisatie van Van Vollenhoven is onderzocht, is dat een brand in zo’n tijdelijke huisvesting gemakkelijk ook in andere complexen van justitie zou kunnen uitbreken. Daarom werd het complex in Rotterdam direct gesloten en aangepast.

De gemeente Delft heeft besloten wel een onafhankelijk onderzoek naar de brand te laten instellen. Dat doet het instituut voor veiligheids- en crisismanagement COT. Eind deze maand wordt een tussenrapportage verwacht.