Friese eend met pijl in kont is dood

LEEUWARDEN. De mannetjeseend die sinds mei in Leeuwarden met een pijl in zijn kont rondvloog, is dood. De vogelopvang, dierenambulance en brandweer maakten collectief jacht op de eend met pijl in zijn achterste. Het lukte echter niet de eend te vangen, want ondanks de pijl kon hij prima vliegen. Zondag lukte het toch, omdat hij was verzwakt. Een dierenarts haalde de pijl uit zijn kont, maar de eend overleefde het niet. ”Was hij niet geopereerd, dan was hij sowieso overleden”, aldus Jaap Tilkema van de Vogelopvang. Hij gaat aangifte doen van dierenmishandeling. De pijl van 35 centimeter wordt gebruikt in de schietsport. ”Dit is geen kwajongensstreek, er is een professionele boog gebruikt.” De eend ligt bij vogelopvang De Fûgelhelling in Ureterp in de vriezer. ”Misschien dat een natuurmuseum hem wil hebben, het is toch een bijzondere vogel.”