Fed redt twee banken VS om paniek te beteugelen

Het Amerikaanse ministerie van Financiën en de ‘Fed’ hebben de twee grootste hypotheekfinanciers, Fannie Mae en Freddie Mac, noodkredieten gegeven om paniek over het financiële systeem te beteugelen.

Een andere grote hypotheekbank, het Californische IndyMac, ging dit weekeinde intussen ten onder, nadat nerveuze klanten massaal hun spaargeld opeisten. IndyMac is opgeheven en tienduizenden klanten zijn een deel van hun geld kwijt. Het einde van de bank is de op een na grootste ondergang van een Amerikaanse bank tot dusverre, en is een direct gevolg van de crisis op de hypotheek- en huizenmarkten. De overheid heeft de restanten van de bank overgenomen.

De ‘Fed’, het federale systeem van centrale banken, en het ministerie van Financiën, poogden met onorthodoxe middelen Fannie Mae en Freddie Mac te redden. Zondagavond stelde minister van Financiën Hank Paulson voor onbegrensde hoeveelheden aandelen van de twee, die zowel semipubliek als beursgenoteerd zijn, aan te kopen. Ook zouden de hypotheekgiganten zoveel van de overheid mogen lenen als nodig is. De Fed maakt het verder mogelijk dat de hypotheekbedrijven direct van de centrale banken lenen.

IndyMac Bank was met 32 miljard dollar aan activa kleiner dan ‘Fannie en Freddie’, maar nog altijd de grootste beursgenoteerde en niet aan de overheid verbonden hypotheekverstrekker. Het einde kwam nadat klanten twee weken gemiddeld meer dan 100 miljoen dollar per dag van hun tegoeden opnamen. Dat zou zijn aangejaagd door de Democratische senator Charles Schumer.

Lees een eerder verhaal over de kredietcrisis en de gevolgen voor Europese banken op nrcnext.nl/links

    • Freek Staps