Echte indianen zijn saai

In The Comanche Empire (Yale Univ. Press, € 30,–) beschrijft Pekka Hämäläinen de adembenemende geschiedenis van de Comanchen, aldus Sjoerd de Jong. ‘Terwijl de populaire fascinatie voor Amerikaanse indianen vergeleken met die in eerdere tijden sterk is afgenomen (wie wil er nog indianen nu we Transformers en andere Action Heroes hebben?), slagen historici er steeds beter in om dat ingesleten dualisme van enerzijds barbarisme en anderzijds sentimentalisme te overwinnen. De Finse historicus Pekka Hämäläinen beschrijft en analyseert in The Comanche Empire de geschiedenis van de Comanchen, die van circa 1750 tot 1850 heer en meester waren over grote delen van Texas en noordelijk Mexico. De benaming ‘imperium’ in de titel is met opzet gekozen: daarmee wil Hämäläinen aangeven dat de slagvaardigheid, de organisatiegraad en de prestaties van dit volk het western-cliché van een zooitje barbaren te paard verre te boven gaan. [...] Hämäläinen laat de romantische pulp die er over de Comanchen is verschenen, ver achter zich, en doet recht aan een miskend imperium op Amerikaans grondgebied.’