Dubai wil geen ‘indecent gedrag’ op het strand

Politieagenten in burger patrouilleren op de stranden van Dubai om wat in het Arabische emiraat wordt gezien als indecent gedrag aan banden te leggen. De afgelopen twee weken zijn 79 mensen opgepakt, zo zei gisteren een woordvoerder van het locale departement voor crimineel onderzoek.

De campagne tegen indecent gedrag werd gelanceerd nadat een dronken Brits stel op het strand was aangetroffen terwijl ze seks met elkaar hadden. De autoriteiten willen de honderdduizenden buitenlandse toeristen en gastarbeiders erop wijzen dat Dubai met zijn sterrenhotels en indrukwekkende wolkenkrabbers wel westers oogt maar een islamitisch land blijft met conservatieve waarden. Van de 1,2 miljoen inwoners maken staatsburgers niet meer dan 20 procent uit.

Onder andere worden nu borden aangebracht waarin badgasten in het Arabisch, Engels en verscheidene andere talen worden gewaarschuwd niet topless op het strand te zitten of zich in het openbaar te verkleden. De politie heeft wachttorens opgezet en het strand zal ook ‘s nachts worden verlicht om „ongepast gedrag” te beteugelen, aldus een functionaris van van de gemeente. Een eerste overtreding levert een waarschuwing op, maar wie tweemaal wordt betrapt kan worden vervolgd. Het Britse stel kan maximaal zes jaar gevangenis krijgen.

Tot dusverre gedoogde Dubai in tegenstelling tot andere Golfstaten badgasten in bikini’s en toeristen in korte broek in de stad. Alcohol is verkrijgbaar in hotelbars en restaurants. Maar volgens de gemeentefunctionaris zijn er veel klachten binnengekomen van „families die zich beledigd voelen door het vertoon van naaktheid”, maar overigens ook van zonnebaadsters die zeggen dat groepen mannen steeds naar hen staren. (AP)