Dick Jol stopt als profarbiter

Dick Jol stopt als scheidsrechter in het betaald voetbal. Dat is gisteren in overleg met de KNVB besloten. „Er is een verschil van inzicht over invulling van de werkzaamheden voor de toekomst”, luidde de verklaring van de voetbalbond. De 52-jarige scheidsrechter uit Scheveningen leidt deze maand nog wel een paar oefenwedstrijden, waaronder de afscheidswedstrijd van oud-Ajacied Jaap Stam op 26 juli. Dat is dan meteen zijn laatste duel.

De scheidsrechter had een geschil met de KNVB, die hem niet toestond een aantal oefenduels te leiden. Gisteren was daarover overleg, nadat een kort geding was afgeblazen, met als uitkomst dat Jol de wedstrijden wel mag fluiten, maar dat zijn dienstverband bij de KNVB wordt beëindigd.

In 1996 kwam Jol ook al in aanvaring met de voetbalbond. Toen werd hij tijdelijk geschorst op verdenking van gokken op eigen wedstrijden. De scheidsrechter dwong via de rechter rehabilitatie af.

Jol, die ook in verschillende tv-programma’s optrad, kan terugkijken op een imposante carrière. Hij maakte in 1985 zijn debuut en promoveerde in 1992 naar de nationale A-lijst. Zijn hoogtepunt als scheidsrechter beleefde hij bij de finale van het wereldkampioenschap voor clubteams in 2000 en de Champions-Leaguefinale tussen Bayern München en Valencia in 2001. Jol was zelf als semiprof actief bij onder meer NEC en Kortrijk en is amateurtrainer. (ANP)