Brown: sancties tegen ouders criminele jeugd

De Britse premier Gordon Brown praatte gisteren over het recente tienergeweld met veroordeelde jongeren bij een reïntegratieproject in de wijk Brockley in Zuid-Londen. Foto AP Britain's Prime Minister Gordon Brown meets teenagers who have received community sentences during a visit to the Reparation Project in Brockley, London Tuesday July 15, 2008. Brown asked the teenagers about their opinions on knife crime and their hopes for the future during the visit, ahead of the Government unveiling its flagship youth crime action plan. (AP Photo/Anthony Devlin, Pool) Associated Press

De Britse regering wil ouders die onvoldoende meewerken om hun kinderen in het gareel te houden voor straf uit hun huis kunnen zetten. De maatregel, gisteren door premier Gordon Brown aangekondigd, is bedoeld om meer greep te krijgen op de jeugdcriminaliteit, in het bijzonder steekpartijen.

De regering wil haar aandacht vooral richten op zo’n 110.000 gezinnen met kinderen die zich aan wangedrag schuldig hebben gemaakt. Zo’n 20.000 gezinnen met de ernstigste ordeverstoorders zullen onder curatele worden gesteld via zogeheten „familiy intervention projects”. Zowel de ouders als de kinderen worden daarbij intensief begeleid in de hoop ze af te houden van gewelddadigheid en criminaliteit.

Ouders die hieraan niet willen meewerken lopen het risico dat zij en hun kinderen uit huis worden gezet, als ze tenminste woningen huren die in het bezit van de overheid zijn. Voor velen in de betrokken groep is dat het geval.

Brown zei het „onaanvaardbaar” te willen maken om een mes op straat mee te voeren. Tegelijkertijd kon de premier niet verhelen dat zijn regering zich ook niet goed raad weet met de golf van steekpartijen, die Londen en andere grote Britse steden de laatste maanden heeft overspoeld.

Pijnlijk voor de regering was vooral het gedraai van minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith. In het weekend had ze geopperd dat het goed zou zijn indien messentrekkers in ziekenhuizen werden geconfronteerd met de gevolgen van hun daden en de familie van slachtoffers zouden ontmoeten. Toen er van veel kanten kritiek kwam dat dit een te ‘softe’ benadering was, die bovendien voor praktische problemen in ziekenhuizen zou zorgen, ontkende Smith gisteren dat ze een dergelijke maatregel ooit had voorgesteld.

De Conservatieve oppositie pleit er intussen, met steun van veel boulevardbladen, voor om op het meevoeren van messen gevangenisstraf te zetten. Anderen, inclusief premier Brown, achten dat te ingrijpend, vooral voor jonge tieners.