Brown: Britten die mes dragen worden gestraft

Britten die in het openbaar een mes dragen, worden „opgepakt, vervolgd en gestraft”, zo heeft de Britse premier Gordon Brown gisteren aangekondigd. De regering van Groot-Brittannië bindt hiermee de strijd aan met de golf van dodelijke steekpartijen waarmee vooral Londen wordt geconfronteerd.

„Wat ik wil zien, is dat iedereen die een mes gebruikt naar de gevangenis gaat. Iedereen die een mes draagt, krijgt gevangenisstraf of moet de samenleving terugbetalen in de vorm van sociale dienstverlening”, aldus Brown.

In Londen kwamen vorige week donderdag vier mensen door messteken om het leven. Het aantal slachtoffers van knife crime kwam daarmee dit jaar in de Britse hoofdstad boven de vijftig.

Een andere maatregel die Brown aankondigde is interventie door sociale hulpverleners in 110.000 probleemgezinnen. De premier riep lokale overheden op vaker een avondklok voor tieners in te voeren. De politie van Londen heeft steekpartijen vorige week tot topprioriteit verklaard, boven terreurbestrijding.

Volgens recent onderzoek is de totale criminaliteit in Groot-Brittannië sinds 1995 met 41 procent afgenomen. Vanaf 2004 is er door de Britten fors geïnvesteerd in duizenden extra agenten om de veiligheid in wijken te vergroten. Ook het aantal steekincidenten zou niet zijn toegenomen.

Volgens Alfred Hitchkock van de Britse recherchedienst New Scotland Yard zijn de verwondingen bij steekpartijen wél ernstiger dan voorheen en zijn er steeds vaker jongeren bij betrokken. Hitchkock, die de leiding heeft bij de bestrijding van steekpartijen, meent dat de daadwerkelijke oplossing van het geweld onder tieners in Groot-Brittannië decennia zal duren. „Er moet een totale mentaliteitsverandering plaatsvinden. Politieke partijen kijken vooral naar maatregelen op korte termijn en buitelen over elkaar heen om met steeds hardere maatregelen te komen. Maar dit is niet zomaar opgelost”, zei hij vorige week tegen nrc.next.