Bouwer in surseance door Spaanse vastgoedcrisis

De crisis in de Spaanse vastgoedsector heeft haar eerste slachtoffer geëist. Een van de grootste bouwbedrijven van Spanje, Martinsa-Fadesa, heeft surseance aangevraagd omdat het zijn schulden (zo’n 5 miljard euro) niet meer kan aflossen.

In een bericht dat gisteravond werd gedeponeerd bij de Spaanse toezichthouder meldt Martinsa-Fadesa dat het er niet in is geslaagd nieuwe financieringen af te sluiten om het bedrijf draaiende te houden. Volgens het bedrijf verkeert de Spaanse economie, en de bouwsector in het bijzonder, in een staat van recessie. Dat heeft geleid tot een „radicale stagnatie” van de verkoop van de gebouwen die het bedrijf neerzet.

Martinsa-Fadesa is een bouwgigant. Een overzichtsvideo op de website toont wat het bedrijf allemaal bouwt. Beelden van flats in grote steden, luxe villa’s met zwembaden, massale vakantiecomplexen aan de Spaanse stranden, nieuwbouwwijken en golfcourses passeren.

Behalve in Spanje is de bouwonderneming actief in veertien andere landen, waaronder Frankrijk, Bulgarije, Polen, Tsjechië, Polen en Mexico. In 2007 boekte het bedrijf nog een winst voor belastingen van 271 miljoen euro op een omzet van 1,58 miljard euro. Mocht Martinsa-Fadesa failliet gaan, dan zou dit het grootste faillissement in de Spaanse geschiedenis zijn.

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf in problemen komt. In maart verleenden enkele banken Martinsa-Fadesa uitstel van een rentebetaling van 362 miljoen. Nu wil het bedrijf bezittingen verkopen om schulden af te lossen. Martinsa-Fadesa bezit ruim 170.000 woningen en 29 miljoen vierkante meter bouwgrond, waarvan zo’n 60 procent in Spanje.

Martinsa-Fadesa was niet het enige bedrijf in de bouw dat vandaag slecht nieuws meldde. Roca, een producent van keramische producten voor badkamers, meldt vandaag dat 400 banen zullen verdwijnen op een totaal van 2.500. Ook hier is de oorzaak de ingestorte woningmarkt.

Het was al langer bekend dat bouwbedrijven leden onder de Spaanse huizencrisis. In de decennia dat de huizenmarkt goed draaide, bouwden ze miljardenschulden op. Deze werden afgelost met de verkoop van woningen. Nu deze verkopen opdrogen, komen de bouwers in de problemen.