Bierbrouwer InBev neemt Amerikaanse Anheuser-Busch over

Rotterdam. De Belgisch-Braziliaanse brouwer InBev neemt zijn Amerikaanse rivaal Anheuser-Busch over voor 52 miljard dollar (32,8 miljard euro). Dat maakten beide bedrijven gisteren bekend. Het fusiebedrijf, dat `Anheuser-Busch InBev` zal heten, wordt mondiale marktleider in de bierbranche - Heineken is nummer 3 - en nestelt zich daarmee in de top-5 van `s werelds grootste aanbieders van verbruiksgoederen. ”We verenigen het beste van beide in één bedrijf”, zei Carlos Brito, bestuursvoorzitter van InBev. ”InBev en Anheuser-Busch hebben een rijke historische traditie: wij bestaan al meer dan 600 jaar en zij 150 jaar. We zijn brouwers voor de lange termijn.” Met de fusie komt een einde aan wat een uitputtende overnameslag leek. Begin juni bracht InBev een niet-vijandig bod uit op zijn rivaal, ter waarde van 46 miljard dollar (29,2 miljard euro). Dit werd afgewezen. Kritiek uit Amerikaanse politieke en vakbondskringen dat het biericoon van de VS - het merk Budweiser - in buitenlandse handen dreigde te vallen, liet de publieke emoties hoog oplopen. Het sterk versnipperde aandeelhouderschap van Anheuser-Busch - met investeerder Warren Buffett (5 procent) als een van de belangrijkste eigenaren - en de povere beursprestaties van Amerika`s grootste bierbrouwer, deden de zaak echter kantelen. Vrijdag verhoogde InBev zijn aanvankelijke bod met 8 procent tot 70 dollar per aandeel. Hierop volgde een ”hoffelijke en positieve” onderhandeling tussen Brito en August Busch IV, de topman van Anheuser-Busch. Zondag werd de deal definitief beklonken.