Aanklacht over beramen coup tegen 86 Turken

Turkse openbare aanklagers hebben gisteren 86 seculiere nationalisten, onder wie ex-legerofficieren, formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens samenzwering om de regering van de conservatief-islamitische AK-partij ten val te brengen.

De 2.500 pagina’s tellende tenlastelegging wordt door het seculiere kamp gezien als onderdeel van een machtsstrijd tussen de regering van premier Erdogan en het seculiere establishment. Het Constitutionele Hof behandelt op het ogenblik een verzoek van een aanklager om de AK-partij te verbieden en Erdogan en andere AK-politici te verbieden zich nog met de politiek te bemoeien. Het argument is dat zij het seculiere bestel van de Turkse republiek ondermijnen en uiteindelijk de shari’a, het islamitisch recht, willen invoeren. Erdogan en de AK-partij ontkennen dat. Het nationalistische complot zou een wraakoefening van de regering zijn, wat van die zijde ook wordt ontkend.

Aykut Cengiz Engin, hoofdaanklager in Istanbul, zei gisteren dat de 86 verdachten in het zogeheten Ergenekon-netwerk deels worden beschuldigd van het vormen van of lidmaatschap van een terroristische organisatie en deels van een poging de regering met geweld ten val te brengen. Ergenekon is een legendarische vallei in centraal-Azië die de bakermat van de Turken zou zijn. De verdachten zouden chaos in het land hebben willen creëren, en zo seculiere woede en een militaire staatsgreep hebben willen uitlokken. In de laatste 50 jaar heeft het Turkse leger, de waakhond van het seculiere systeem, vier gekozen regeringen ten val gebracht. In de tenlastelegging wordt ook melding gemaakt van de moord op een rechter bij een aanval op een rechtbank in 2006 en van een bomaanslag op een seculiere krant.

Van de 86 beschuldigden zitten er 48 vast. Een rechtbank moet binnen twee weken beslissen of de zaak in behandeling wordt genomen. Intussen wordt een tweede tenlastelegging voorbereid tegen twee gepensioneerde generaals, vooraanstaande zakenlieden en journalisten die vorige week werden gearresteerd. (AP, Reuters)