86 Turken aangeklaagd voor plan om de regering omver te werpen

De Turkse justitie heeft gisteren 86 nationalistische, seculiere Turken aangeklaagd, wegens vermeende betrokkenheid bij een plan om de regering omver te werpen. Onder de 86 bevonden zich voormalige legerofficieren.

Aykut Cengiz Engin, hoofdaanklager in Istanbul, zei gisteren dat de 86 worden verdacht van het aanstichten van onrust in de maatschappij met als doel een militaire coup tegen de regering van premier Erdogan.

Van de verdachten zitten er 48 vast, onder wie schrijver Ergun Poyraz, die een serie kritische bestsellers over Erdogan schreef. Alle 86 verdachten zouden lid zijn van de seculiere, nationalistische groep Ergenekon. De rechtbank in Istanbul moet over twee weken besluiten of wordt overgegaan tot vervolging.

De spanningen tussen de islamitische overheid en de seculieren is hiermee verder opgelopen. Medestanders van Erdogan menen dat de zaak de democratie in het land zal versterken. Als wordt overgegaan tot vervolging, zal het de eerste keer zijn dat militairen worden vervolgd voor vermeende betrokkenheid bij het voorbereiden van een coup.

De oppositie vindt dat de actie van justitie riekt naar wraak op seculiere groepen waaronder het leger, juist op het moment dat het hoogste hof van het land zich in een andere, losstaande zaak buigt over de vraag of regeringspartij AKP van Erdogan ontbonden moet worden wegens anti-seculiere activiteiten.

De AKP, die sinds 2002 aan de macht is, ontkent dat het een islamitische agenda heeft. (AP)