4 Zagen

4 Zagen Een houten rekenmachine tinyurl.com/6nblun Een grafische rekenmachine is reuzehandig, maar een mechanische houten rekenmachine is veel mooier. Dat hij alleen getallen kleiner dan 64 kan optellen, moet je maar voor lief nemen. De machine gebruikt binaire getallen (machten van twee: 1, 2, 4, 8, 16 en 32). Als je 10 + 6 uit wilt rekenen, doe je er eerst knikkers bij 8 en 2 in. Je trekt aan de schuif en de knikkers rollen in de machine. Dan doe je knikkers in de 4 en 2 en trekt weer aan de schuif. De knikkers rollen door de machine en het goede antwoord zie je doordat er alleen een knikker blijft liggen bij de 16. De machine bestaat uit hout, spijkers, schroeven en veertjes. De houten wipjes doen al het rekenwerk. Bekijk eerst op bovengenoemde site het YouTube-filmpje voordat je je een lang weekeinde terugtrekt in de garage. Dan is meteen duidelijk wat precies de bedoeling is. Tekst: Ionica Smeets Illustratie: Marien Jonkers

Een houten rekenmachine

tinyurl.com/6nblun

Een grafische rekenmachine is reuzehandig, maar een mechanische houten rekenmachine is veel mooier. Dat hij alleen getallen kleiner dan 64 kan optellen, moet je maar voor lief nemen. De machine gebruikt binaire getallen (machten van twee: 1, 2, 4, 8, 16 en 32). Als je 10 + 6 uit wilt rekenen, doe je er eerst knikkers bij 8 en 2 in. Je trekt aan de schuif en de knikkers rollen in de machine. Dan doe je knikkers in de 4 en 2 en trekt weer aan de schuif. De knikkers rollen door de machine en het goede antwoord zie je doordat er alleen een knikker blijft liggen bij de 16. De machine bestaat uit hout, spijkers, schroeven en veertjes. De houten wipjes doen al het rekenwerk. Bekijk eerst op bovengenoemde site het YouTube-filmpje voordat je je een lang weekeinde terugtrekt in de garage. Dan is meteen duidelijk wat precies de bedoeling is.

Tekst: Ionica SmeetsIllustratie: Marien Jonkers

    • Ionica Smeets