1 Breien

Deze week komen meer dan duizend wiskundigen naar Amsterdam voor het Fifth European Congress of Mathematics.

Op internet vind je wiskundige knutselprojecten. Om die te maken, hoef je geen wiskundeknobbel te hebben. nrc.next selecteerde de vijf leukste.

Een möbiussjaal

tinyurl.com/yrs7cy

Actrice Lindsay Lohan werd laatst gespot met een design möbiussjaal. Een sjaal die gebaseerd is op de bekende möbiusband. Wie geen zin heeft om meer dan honderd euro te betalen voor zo’n sjaal, kan er ook zelf eentje maken. De makkelijkste manier is om een gewone sjaal te nemen, één van de uiteinden een slag te draaien en die aan het andere uiteinde vast te naaien. Zo krijg je een sjaal die maar één kant heeft. Maar echt stoer is dit niet omdat je een gewone, rechte sjaal met een truc laat draaien, terwijl een echte möbiusband van zichzelf draait. Dus aan de slag met breinaalden en wol om een echte möbiussjaal te maken, Linda van Planet Shoup legt uit hoe. Belangrijk om te onthouden: tijdens het breien lijkt het steeds of er niets van klopt, pas aan het einde zie je dat je inderdaad een gedraaide band hebt gemaakt.

    • Ionica Smeets