voetbalnieuws

UEFA-voorzitter Michel Platini heeft de afgevaardigden van de 27 landen van de Europese Unie gevraagd de transfers van minderjarige spelers aan banden te leggen. In Brest vroeg hij aandacht voor het probleem in de sport. „Ik heb ze een memorandum met zestien punten overhandigd namens zes collectieve Europese sportbonden”, legde Platini uit in Ouest-France. In het voetbal komt het ronselen van jonge spelers het meeste voor. „Het is ontoelaatbaar dat een jochie van veertien of vijftien jaar wordt weggekocht door een grote, rijke club uit Engeland of Italië”, meent Platini. „Spelers worden niet opgeleid om ze te verkopen, maar om ze te laten spelen voor je club. (...) Het transfereren van minderjarigen moet verboden worden. De clubs moeten zelf kunnen profiteren van hun rol als opleider en worden geholpen langer over hun talenten te kunnen beschikken.” Hoe dit praktisch vorm moet krijgen, weet Platini nog niet.

Feyenoord heeft de Braziliaanse middenvelder David Henrique dos Santos gecontracteerd. Het achttienjarige talent is beter bekend onder zijn bijnaam ‘Manteiga’. De Braziliaan komt over van Gama, een club uit de tweede divisie in Brazilië. Hij tekent in Rotterdam een driejarig contract, met een optie voor nog twee seizoenen. Hij verblijft momenteel in Brazilië, in afwachting van een verblijfsvergunning.

Trainer Co Adriaanse heeft zaterdag met zijn ploeg Red Bull Salzburg gelijkgespeeld in de tweede speelronde van de Oostenrijkse competitie. Zijn team gaf bij Rapid Wien twee keer een voorsprong uit handen, het werd 2-2.

NAC Breda speelt in de derde ronde van de Intertoto Cup tegen Rosenborg BK uit Noorwegen. De ploeg, onder leiding van de nieuwe trainer Robert Maaskant, speelt zaterdag 19 juli eerst thuis. De return is een week later, zondag 27 juli in Trondheim. Rosenborg plaatste zich moeiteloos voor de derde ronde van de Intertoto waarin tickets voor het UEFA-Cuptoernooi te verdienen zijn. De Noorse ploeg won gisteren thuis ook de tweede wedstrijd tegen Ekranas uit Litouwen (4-0). Eerder had Rosenborg het uitduel al met 3-1 gewonnen.

Oud-speler en voormalig assistent-coach John Metgod blijft werkzaam voor Feyenoord. Hij is toegetreden tot de scoutingstaf van de Rotterdamse club. Metgod fungeerde de afgelopen drie seizoenen in de Kuip als assistent-trainer onder Erwin Koeman en Bert van Marwijk.

De Fin Mikael Forssel maakte een opmerkelijk goed debuut bij zijn nieuwe club Hannover 96. In een oefenwedstrijd scoorde hij liefst tien keer. Het duel eindigde in 23-0.

Ook Gertjan Verbeek debuteerde, als trainer van Feyenoord, met een ruime zege. De amateurs van Oirschot Vooruit werden zaterdagavond met 9-1 verslagen.

Eredivisieclub Heracles Almelo heeft Bas Dost overgenomen van FC Emmen. De negentienjarige aanvaller tekende een driejarig contract.

Trainer Dick Advocaat heeft gisteren met Zenit St. Petersburg in de Russische competitie met 4-1 gewonnen van Khimki. Andrei Arsjavin maakte in de slotminuut het laatste doelpunt. Het was pas de derde keer dat de ploeg een competitieduel wist te winnen. Na negen wedstrijden staat Zenit met dertien punten op de elfde plaats.

De Italiaan Fabio Cannavaro wil international blijven tot het WK in 2010 in Zuid-Afrika. De verdediger zei dit zaterdag in een interview met de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport. „Als de coach me wil, ben ik erbij om bij het WK in Zuid-Afrika de titel te verdedigen.” Cannavaro moest het EK aan zich voorbij laten gaan wegens een blessure.