Trillende skibril

We zijn een paar dagen in Singapore om onze verblijfsvergunning te regelen. Voor wie zich afvraagt waarom dat in Singapore moet: géén idee. Maar goed: stelt niks voor natuurlijk vergeleken met de lijdensweg die mensen moeten doorstaan om een Nederlandse verblijfsvergunning te krijgen. (Ik hoorde laatst dat de ouders van een Ecuadoriaanse vriendin hun huis moeten laten taxeren voor ze haar in Nederland mogen opzoeken. Voorlopig komen ze niet.)

Hier in Singapore moest ik denken aan een interview dat ik eerder dit jaar hield met Gerard Kleisterlee, de topman van Philips. Hij zei toen dat we van Philips in de toekomst meer apparaten kunnen verwachten die inspelen op de Aziatische gezondheidscultuur. Nu ik hier ben, begrijp ik wat hij bedoelt.

In de elektronicawinkels hier staan naast de flatscreen tv’s, laptops en mp3-spelers hele afdelingen met ‘gezondheidsapparaten‘. Massagestoelen, die de rugwervel van onder tot boven masseren. Stofzuigers die niet alleen zuigen, maar ook stoom uitblazen om de luchtvochtigheid op peil te houden (alsof het hier in de tropen nog niet vochtig genoeg is!). Of een soort trillende skibril, voor het ‘masseren van de ogen’. Voor als je te lang naar het beeldscherm hebt gekeken, zei de verkoopster.

Gisteren heb ik een paar van die apparaten uitgeprobeerd. Ik was erg enthousiast over een apparaat dat kuiten, enkels en voeten masseert - de uSqueeze. Kost 630 Singaporese dollar (315 euro). Een apparaat dat op je rug bonkt om de spieren los te krijgen, was meer aan mijn vriend besteed dan aan mij. Maar dat vond ik altijd nog beter dan de uCrown: een soort helm die je hoofd achtereenvolgens in de breedte en in de diepte samenknijpt, en af en toe opeens in je nek trilt. Schijnt goed te zijn voor mensen die op kantoor te veel moeten nadenken. Van die trillende bril kreeg ik de zenuwen.

Kleisterlee hoopt dit soort apparaten in de toekomst ook aan westerlingen te kunnen slijten. Zou dat lukken? Volgens de verkoper heeft de helft van de Singaporezen apparaten als dit in huis staan. Maar goed: je hebt hier ook op elke straathoek een masseur.

    • Elske Schouten