Springruiter Dubbeldam ziet af van de Spelen

Springruiter Jeroen Dubbeldam ziet af van deelname aan de Olympische Spelen in Hongkong, wegens een blessure van zijn paard Up and Down. Een olympische medaille lijkt daardoor ver weg voor de Nederlandse springequipe.

Dubbeldam, kampioen van Sydney in 2000, was zelf net hersteld van een beenbreuk. Hij wilde dit weekeinde in Geesteren op het CSI van Twente zijn rentree maken, maar moest afzeggen omdat zijn paard licht geblesseerd was. Volgens Dubbeldam is de periode te kort om nog op tijd in vorm te raken.

De tegenslagen stapelen zich daarmee op voor bondscoach Rob Ehrens. Eerder in de week brak Albert Zoer, met Okidoki een kanshebber op goud, zijn been op twee plaatsen. Het lijkt uitgesloten dat Zoer wordt afgevaardigd, al houdt Ehrens een kleine slag om de arm.

Ook het paard van Piet Raijmakers, Rascin, is niet fit. Van de oorspronkelijke acht kandidaten voor Hongkong heeft Ehrens er hooguit nog vijf over: Angelique Hoorn, Marc Houtzager, Gerco Schröder, Vincent Voorn en Leon Thijssen. Dat is ook het aantal dat mee mag.

Dubbeldam maakte zijn beslissing gisteren in Geesteren bekend. „Ik heb veel voor de sport over, maar er zijn grenzen. Met de dieren neem ik geen risico. Dan maar geen Olympische Spelen voor mij.”

Na zijn overwinning in Sydney kende Dubbeldam geen olympisch avontuur meer. Vier jaar geleden meldde hij zich ook af voor Athene, omdat zijn toenmalige toppaard De Sjiem op zijn retour was. „Nu had ik een paard dat echt om de medailles kon meedoen. Dat maakt de tegenvaller alleen maar groter.”

Dubbeldam was een van de drijvende krachten achter de successen van de laatste jaren. In 2006 won Nederland met hem (en Zoer, Raijmakers en Gerco Schröder) de wereldtitel in Aken. Vorig jaar was er goud op het EK in Mannheim. Het maakte Nederland tot de favoriet voor de Spelen. „Dat etiket zijn we nu wel kwijt”, zei Ehrens. „Laten we dan als underdog de wereld maar gaan verrassen. De gebeurtenissen van de laatste dagen zijn heel pijnlijk, maar het is niet het einde van de wereld.”

Zoer werd enkele dagen geleden geopereerd aan zijn been. De foto’s van zijn botten zijn opgestuurd naar een Italiaanse dokter, die denkt de ruiter binnen een dag of tien eventueel weer op het paard te krijgen. „Ik doe er alles aan om Hongkong nog te halen”, zei Zoer.

Ehrens zou vandaag zijn definitieve selectie bekendmaken. Dat doet hij nu donderdag, vooral vanwege Zoer. (ANP)

Bekijk de uitslagen van het CSI Twente op www.csitwente.nl