Sjeng Stokkink

Sjeng Stokkink. Foto Zonna
Sjeng Stokkink. Foto Zonna Zonna

Sjeng Stokkink (61) is dj, muziekjournalist en professioneel verzamelaar. Hij is samensteller van het dubbelalbum Dutch Rare Grooves waarvan eind augustus het tweede deel verschijnt. Afgelopen maand presenteerde hij iedere werkdag op Radio 6 muziek rond een specifiek thema, van alleen nummers met falsetten of juist diepe zware zangstemmen tot een uur lang covers van hetzelfde nummer.

Wat was de eerste plaat die je kocht?

„We hadden thuis geen pick-up. Ik kocht singles om uit te wisselen met meisjes op straat. De eerste was van Adam Faith; ik was dertien en die zal wel in de hitparade hebben gestaan.”

Hoeveel platen heb je inmiddels in de kast staan?

„Ik ben het laatst eens gaan meten en ik heb nu zo’n 30.000 stuks vinyl en 30.000 cd’s. Dan heb ik ook nog 2.000 minidiscs gevuld met LP’s en cd’s die ik zelf niet heb. Dat zijn nog eens 10.000 albums.”

Wat is de beste plaat in je collectie?

„De beste artiest vind ik Sly Stone en zijn beste nummer is Thank you (falettinme be mice elf agin). Ik kan zo drie uur radio vullen met covers van dat nummer uit mijn collectie.”

En de meest zeldzame?

„Ik heb van een Engelse advocaat ooit de 12-inch If I love u 2 nite gekregen van de Engelse zangeres Mica Paris. Dat is een nummer dat Prince voor haar schreef. Op deze staat per ongeluk de demoversie die Prince voor haar had gemaakt om te laten horen hoe het zou moeten klinken. Die platen zijn teruggehaald; er zijn er maar tweehonderd van.”

Beste debuutplaat?

„Ik stel voor Radio 6 ook een uur samen met openingsnummers van debuutalbums. Het eerste nummer op het eerste album Save As Milk van Captain Beefheart begint met de regel ‘I was born in the desert…’ En die man is uiteindelijk gestopt met zingen en in een huisje in de woestijn gaan wonen.”

Het tweede deel van Dutch Rare Grooves, samengesteld door Sjeng Stokkink zal eind augustus verschijnen