SBM Offshore keldert op beurs

De beurskoers van maritieme dienstverlener SBM Offshore is vandaag onderuitgegaan nadat het bedrijf vrijdag na het sluiten van de beurs een winstwaarschuwing had gegeven.

SBM Offshore had eerder de verwachting uitgesproken dit jaar 280 miljoen dollar (176,5 miljoen euro) winst te boeken. In het persbericht van vrijdag schreef SBM Offshore dat dit maximaal 20 procent lager kan uitvallen. Het gevolg van deze boodschap was een forse daling van de koers. Rond het middaguur vandaag was één aandeel SBM Offshore 16,43 euro waard. Bijna 20 procent minder dan de slotkoers vrijdag.

Volgens een woordvoerder van SBM Offshore komt de winstwaarschuwing door twee projecten die het bedrijf in 2006 is aangegaan. Voor het olieveld Frade voor de kust van Brazilië kwam SBM Offshore met Chevron uit de VS overeen om een zogeheten FPSO-schip (Floating Production, Storage and Offloading ) te leveren. Dit zijn olietankers die zelf olie kunnen oppompen en opslaan. En voor het Saxi-Batuque-project voor de kust van Angola zou SBM Offshore ook een FPSO-schip leveren.

De kosten van deze projecten zijn te hoog opgelopen, waardoor SBM Offshore verwacht minder winst te maken. Wat precies de oorzaak van de kostenoverschrijding is, is nog onduidelijk. „Dat is alles”, zegt de woordvoerder. „Manuren, grondstoffen, materieel en meer van dat soort zaken.”

De tegenvaller is opmerkelijk, want SBM Offshore kwam de laatste tijd vooral in het nieuws omdat het grote opdrachten wist binnen te halen. Zo meldde het bedrijf nog op 2 juni dat het een intentieovereenkomst had gesloten met het Braziliaanse Petrobras ter waarde van 1 miljard dollar. SBM Offshore zou een FPSO-schip leveren en beheren voor het olieveld Cachalote voor de kust van Brazilië. De orderportefeuille is goed gevuld, becommentarieert vermogensbeheerder Theodoor Gilissen. Daardoor zijn de vooruitzichten ondanks de winstwaarschuwing prima, meent Theodoor Gilissen.