Santander mogelijk koper van Britse A&L

De Britse hypotheekbank Alliance & Leicester voert vergevorderde onderhandelingen over een verkoop. Dat maakte A&L vandaag bekend zonder de potentiële bieder te noemen. Het bod zou de bank op 1,3 miljard pond (1,63 miljard euro) waarderen, 299 pence per aandeel.

De bieder is waarschijnlijk de Spaanse Banco Santander, die vorig jaar samen met RBS en Fortis ABN Amro overnam. De aandelen A&L stegen vanmorgen fors. De koers aan de Britse beurs steeg met 45 procent tot 319,5 pence per aandeel. Ook de koersen van andere banken reageerden positief op het bericht, al deed A&L de aankondiging zonder toestemming van de potentiële koper.

A&L, de zevende bank van Groot-Brittannië, is hard getroffen door de hypotheek- en kredietcrisis. Op de beurs daalde de koers van de bank het afgelopen jaar met 75 procent, na zwaar tegenvallende resultaten. Hierdoor werd de bank een overnameprooi. Concurrent Lloyds TSB en Crédit Agricole uit Frankrijk zouden ook azen op A&L. Al in januari deden geruchten de ronde over de interesse van Santander in A&L. Toen zouden de gesprekken zijn vastgelopen op de prijs.

Santander wil Alliance & Leicester graag hebben omdat de bank wil groeien in Groot-Brittannië. Ze is al eigenaar van Abbey National, de bank die ze in 2004 kocht. Santander, de grootste bank in Europa wat beurswaarde betreft, is sowieso op overnamepad. Eerder dit jaar kocht Santander 20 procent van de Amerikaanse bank Sovereign. De winsten van de bank stijgen nog snel door de activiteiten in Zuid-Amerika, terwijl andere banken last hebben van de kredietcrisis. (AP, Reuters)