Reinout Oerlemans beschikte over een privéridder

Den Haag zit niet ruim in de celebrities. De enigen die je hier steeds tegenkomt zijn politici en oud-politici, en dat is niet zo spannend. Jeltje van Nieuwenhoven in wandeltenue. Ben Bot op de fiets. Eén keer waren oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve en ik als laatste passagiers overgebleven in een nachttrein tussen Leiden en Den Haag, en dat was wel een beetje spannend, omdat ik niet wist wie van ons de ander tegen eventueel onheil zou moeten beschermen. Voorhoeve is erg klein.

Gistermiddag werd Den Haag bij uitzondering door een stoet echte celebs aangedaan, bij de galapremière van De Brief voor de Koning. Voor de bioscoop op het Buitenhof was een kasteel van plastic verrezen. Verder waren er authentieke middeleeuwse straatmuzikanten, authentieke ridders en authentieke paarden, die hun authentieke vijgen lustig op het Buitenhof dropten. „Wat stinkt het hier”, zei een oudere dame in regenjas geïrriteerd. Ze liep gearmd met haar man te shoppen. Hij wees haar op de paarden. „Dat doe je toch niet”, zei ze. „Op zo’n plek.”

In het kluitje fans rond de rode loper stond ik tussen vier vriendinnen met beugels, roze jassen en roze mobieltjes. We moesten ons door een heleboel B- en C-celebs heen slaan, maar de komst van Reinout Oerlemans maakte alles in één keer goed. Hij zag er filmsterachtiger uit dan de acteurs die al voorbijgekomen waren: lang, gebronsd, strak in het pak. Ook beschikte hij over een privéridder.

„Reinout!”, gilden de meisjes. „Reinout! Mag ik je handtekening?” „Natuurlijk”, zei hij, en trok gewillig zijn mondhoeken omhoog voor foto’s. Toen ging hij de bioscoop in. „Yannick!”, gilden de meisjes. „Quinten!” Dat zijn de hoofdrolspelers. Bij de bioscoop was intussen iets vreemds gaande, ontdekte ik: allerlei celebs kwamen meteen na hun entree weer naar buiten. Jan Siebelink stond vrolijk tussen de persfotografen, Peter van Straaten hing verveeld tegen een muur. Misschien was het binnen niet leuk.

Ook Reinout Oerlemans verscheen weer, en liep met een zoekende blik onze kant op. „Die wil een vuurtje”, zei een gerimpelde heer, en stak zijn aansteker uit. „Ja”, zei Reinout Oerlemans opgelucht. „Een Haags vuurtje. Dank u wel.” Hij nam een diepe teug.

„Hé! Krijg nou tieten”, zei een van de roze meisjes. „Reínout!” Ze trok haar camera weer, maar Reinout dook in elkaar en liep weg. „Laat nou maar”, zei een ander roze meisje. „Hij wil niet met sigaret op de foto.”

Aaf heeft tot en met 10 augustus vakantie.

    • Sandra Heerma van Voss