Paus gaat spijt betuigen over seksueel misbruik

Paus Benedictus XVI is gisteren in Sydney aangekomen voor een tiendaags bezoek aan Australië. Vooraf heeft de kerkelijke leider verklaard tijdens zijn verblijf spijt te zullen betuigen over seksueel misbruik van Australische kinderen door katholieke geestelijken. Daarnaast kondigde hij aan aandacht te zullen vragen voor het probleem van klimaatverandering.

Belangengroepen voor de slachtoffers van seksueel misbruik eisen dat Benedictus formeel verontschuldigingen aanbiedt. „Hij maakte wat algemene opmerkingen tegenover verslaggevers over spijt en dat is onvoldoende. Wij willen actie, geen woorden”, aldus een woordvoerder van slachtoffergroep Broken Rites (Gebroken Plechtigheden).

De paus zei vooraf dat hij zich zou inzetten voor „heling en verzoening met de slachtoffers” van misbruik. „Net zoals ik in de Verenigde Staten heb gedaan”, aldus de paus. Bij het begin van een bezoek aan de VS eerder dit jaar zei Benedictus dat hij zich „diep schaamde” voor een misbruikschandaal in de VS. Het precieze aantal slachtoffers van misbruik in Australië is onbekend. Volgens activisten zijn het er duizenden.

Over klimaatverandering zei de paus dat politici en deskundigen „gereed moeten zijn om de grote ecologische uitdaging” aan te gaan. „We moeten een impuls geven aan de herontdekking van onze verantwoordelijkheid en aan het vinden van een nieuwe, ethische manier om onze levenswijze te veranderen.”

De reis naar Australië is de langste sinds de nu 81-jarige paus in 2005 aantrad. Op donderdag geeft hij tijdens de viering van de rooms-katholieke Wereldjongerendagen in Sydney naar verwachting een belangrijke toespraak. Eerder die dag wordt hij ontvangen door een groep Aboriginals. Zijn voorganger, paus Johannes Paulus II, vaardigde in 2001 een formeel excuus uit aan de oorspronkelijke bewoners van Australië, Nieuw-Zeeland en enkele eilanden in de Grote Oceaan voor onrecht dat hun door rooms-katholieke missionarissen is aangedaan. (AP, Reuters)