Paard heeft blessure, Dubbeldam mist Spelen

Springruiter Jeroen Dubbeldam ziet af van deelname aan de Olympische Spelen, wegens een blessure van zijn paard Up and Down. Een medaille lijkt daardoor ver weg voor de Nederlandse springequipe.

Dubbeldam, kampioen van Sydney in 2000, was zelf net hersteld van een beenbreuk. Hij wilde dit weekeinde in Geesteren op het CSI van Twente zijn rentree maken, maar moest afzeggen omdat zijn paard licht geblesseerd was. Volgens Dubbeldam is de periode te kort om nog op tijd in vorm te raken. Up and Down heeft een ingescheurde pees.

Eerder in de week brak Albert Zoer, met Okidoki een kanshebber op een gouden medaille, zijn been op twee plaatsen. Het lijkt uitgesloten dat Zoer wordt afgevaardigd, al houdt bondscoach Rob Ehrens een kleine slag om de arm.

Ook het paard van Piet Raijmakers, Rascin, is niet fit. Van de oorspronkelijke acht kandidaten voor Hongkong heeft Ehrens er hooguit nog vijf over: Angelique Hoorn, Marc Houtzager, Gerco Schröder, Vincent Voorn en Leon Thijssen. Dat is ook het aantal dat mee mag.

Dubbeldam maakte zijn beslissing gisteren bekend. „De ene dag leek het nog te kunnen, de andere niet. Ik heb veel voor de sport over, maar er zijn grenzen. Met de dieren neem ik geen risico. Dan maar geen Spelen voor mij.”

Na zijn overwinning in Sydney kende Dubbeldam geen olympisch avontuur meer. Vier jaar geleden meldde hij zich ook af voor Athene, omdat zijn toenmalige toppaard De Sjiem op zijn retour was. „Nu had ik een paard dat echt om de medailles kon meedoen. Dat maakt de tegenvaller alleen maar groter.”

Dubbeldam was een van de drijvende krachten achter de successen van de laatste jaren. In 2006 won Nederland met hem (en Zoer, Raijmakers en Gerco Schröder) de wereldtitel in Aken. Vorig jaar was er goud op het EK in Mannheim. Het maakte Nederland tot de favoriet voor de Spelen. „Dat etiket zijn we nu wel kwijt”, zei Ehrens.

Ehrens zou vandaag zijn definitieve selectie bekendmaken. Dat doet hij nu donderdag, vooral vanwege Zoer. (ANP)