Onderzoek naar Fortis-bestuur

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) eist dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoek doet naar mogelijke misleiding en het niet tijdig informeren van beleggers door Fortis en zijn bestuurders. De AFM moet zo nodig „handhavend” optreden, zo maakte de VEB gisteren bekend. Afgelopen vrijdag werd bekend dat Fortis-topman Votron opstapt na de financiële noodgreep van Fortis eind vorige maand. De bank bleek plotseling 8 miljard euro aan vers kapitaal nodig te hebben. Aandeelhouders stoorden zich aan het feit dat Votron de zaken te rooskleurig had voorgesteld. Zo beweerde hij drie weken voor de noodgreep nog dat de solvabiliteit van Fortis „op plan” was. Door het verspreiden van informatie waarvan een onjuist signaal uitging, heeft Fortis volgens de VEB de toezichtwetgeving overtreden. (ANP)

Lees het profiel van topman Votron via nrcnext.nl/links