Omzet en winst van Philips beter dan verwacht

Elektronicaconcern Philips heeft het tweede kwartaal van dit jaar betere resultaten gehaald dan verwacht. De omzet groeide naar 6,5 miljard euro. Een half miljard meer in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar.

Vooral de lichttak van Philips droeg bij aan de goede kwartaalcijfers. Het bedrijfsresultaat voor belasting en afschrijving van deze divisie steeg met ruim 40 miljoen euro tot 202 miljoen euro. Een onderdeel dat het tweede kwartaal sterk groeide was de verkoop van energiezuinige lampen. Ook profiteerde de lichttak van de groei van de Amerikaanse lampenproducent Genlyte, die begin van dit jaar door Philips werd overgenomen.

Het bedrijfsresultaat van de divisie Consumer Lifestyle, onder meer elektrische tandenborstels, koffiezetautomaten en televisies, daalde in vergelijking met vorig jaar van 106 miljoen euro naar 83 miljoen euro. De verkoop van televisies steeg met 14 procent. De groei werd voor een deel veroorzaakt door het Europees kampioenschap voetbal. Maar nog steeds lijdt Philips verlies op de verkoop van televisies en computerbeeldschermen. Afgelopen kwartaal bedroeg het verlies 112 miljoen euro.

Eerder dit jaar droeg het bedrijf al zijn Amerikaanse tv-activiteiten over aan het Japanse bedrijf Funai. En vorige week maakte Philips nog bekend dat het stopt met de productie van beeldschermen voor computers. Het onderdeel IT displays wordt verkocht aan het Aziatische bedrijf TPV. De verkoop is onderdeel van de reorganisatie van de verliesgevende divisie Consumer Lifestyle.

De nettowinst van Philips in het tweede kwartaal van 2008 bedroeg 720 miljoen euro. In vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar een enorme daling. Toen kwam de nettowinst uit op 1,56 miljard euro. Maar die twee cijfers zijn nauwelijks met elkaar te vergelijken, omdat Philips dit jaar 440 miljoen euro minder verdiende met de verkoop van aandelen in de Taiwanese chipmaker TSMC. Ook schreef Philips het afgelopen kwartaal 299 miljoen euro af op halfgeleiderproducent NXP, waarin het elektronicaconcern een minderheidsbelang heeft.

Op de beurs leidden de kwartaalresultaten tot een forse stijging van het aandeel Philips. Het bedrijf boekte vanochtend, na TNT, de grootste koerswinst. Het aandeel stond rond het middaguur op 20,76 euro, een stijging van 6,9 procent ten opzichte van de slotkoers van vrijdag.