Olmert weer van fraude beticht

Tegen de Israëlische premier Ehud Olmert zijn de afgelopen dagen volgens de politie nieuwe bewijzen van fraude aan het licht gekomen. Het politie- en justitieonderzoek tegen hem is uitgebreid. Olmert is vrijdag opnieuw door de politie verhoord.

De nieuwe verdenkingen richten zich op vliegreizen die Olmert en zijn familieleden maakten. Hij wordt ervan verdacht buitenlandse reizen bij verschillende instanties gedeclareerd te hebben. Het daarmee verkregen geld werd op een speciale bankrekening gestort, waarmee de premier tot 2004 via een reisbureau privéreizen financierde.

Gedupeerd zijn, onder meer, Holocaustinstituut Yad Vashem, het Simon Wiesenthal Centrum en een organisatie voor gehandicapte kinderen. Het zou gaan om ongeveer 100.000 dollar.

Olmert spreekt de „verachtelijke beschuldigingen” tegen, die volgens hem alleen bedoeld zijn om hem te beschadigen. Ook zijn gezinsleden ontkennen. Het grote aantal details dat dit weekeinde naar buiten kwam over de zaak, is volgens Olmert een teken dat mensen uit zijn op zijn val.

De verdenkingen maken deel uit van een lange reeks. De premier wordt nog steeds verdacht van het illegaal aannemen van honderdduizenden dollars van de bevriende Amerikaanse zakenman Morris Talansky. Vijftien jaar lang zou Olmert enveloppen met geld en dure pennen en sigaren van Talansky hebben gekregen. Wat de tegenprestatie was, is nog steeds onduidelijk. Olmert erkent geld te hebben gekregen, maar zegt dat er niets illegaals is gebeurd.

De premier heeft eerder gezegd te zullen aftreden als hij formeel in staat van beschuldiging wordt gesteld. Dat is nog niet gebeurd, maar politici en betrokkenen bij het onderzoek verwachten dat dat niet lang meer zal duren.

Al in september kiest Kadima, Olmerts partij, een lijsttrekker voor de komende verkiezingen. Geen enkele deskundige verwacht dat Olmert aan deze vervroegde voorverkiezingen zal meedoen. De winnaar van de voorverkiezingen zou het premierschap direct van Olmert kunnen overnemen. Minister Tzipi Livni van Buitenlandse Zaken geldt als grootste kanshebber.