`Monarchie kost 114 miljoen euro per jaar`

BRUSSEL. Het Koninklijk Huis kost de Nederlandse staat dit jaar 114 miljoen euro. Dat stelt hoogleraar Herman Matthijs van de Vrije Universiteit Brussel, die onderzoek heeft gedaan naar de kosten van alle koningshuizen in Europa. Volgens Matthijs heeft Nederland op Groot-Brittannië na het duurste koningshuis, al zijn de totale Britse kosten niet helemaal inzichtelijk. Het kabinet hervormt het financieel statuut van het Koninklijk Huis, omdat er geen overzicht is van de kosten. Matthijs baseerde zich op de Rijksbegroting 2008 en telde alle kostenposten die verband houden met het koningshuis bij elkaar op. Dat bedrag is 84 miljoen euro. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima krijgen daarnaast een dotatie (uitkering) van de Staat. Voor Beatrix bedraagt die dit jaar 4,2 miljoen euro.