‘Mijn beste jaren moeten nog komen’

Triatlete Yvonne van Vlerken (29) heeft gisteren het wereldrecord op de ironman verpulverd.

Yvonne van Vlerken won gisteren de ironman in het Duitse Roth. Ze won de wedstrijd over de klassieke afstand van 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen in 8.45,48 uur. Ze haalde ruim vijf minuten af van de oude recordtijd (8.50,53).

Had je verwacht dat je het wereldrecord zou breken?

„Vorig jaar debuteerde ik hier in Roth. Toen miste ik het wereldrecord net. Ik verwachtte helemaal niet dat ik de eerste keer zo dichtbij zou komen. Dit jaar heb ik er bewust op getraind. Ik had er vertrouwen in en wist dat ik het kon. Ik had wel geluk met het slechte ‘Nederlandse’ weer. Daar kunnen de Hawaïanen niet goed tegen.”

Je debuteerde op je 29ste als triatlete. Is dat niet erg laat?

„Nee, als duursporter piek je tussen je 32ste en 36ste. Mijn beste jaren moeten dus nog komen.”

Je gaat je nu voorbereiden op de wereldtitel lange afstand in Almere, op 31 augustus. Wat verwacht je daarvan?

„Het parcours van Almere ligt me goed, het is vlak en er staat veel wind. Ik ga keihard trainen om daar in topvorm aan de start te verschijnen. Ik woon nu in Oostenrijk dus het is geweldig om goed te presteren voor mijn familie en vrienden in het thuisland.”

Woon je al lang in Oostenrijk?

„Pas sinds 1 januari. Ik ben hier naartoe gegaan vanwege mijn Oostenrijkse vriend. Het is hier trouwens fijn trainen. Goede heuvels, bergen en schone lucht. Maar toch mis ik Nederland. Ook nu ik mijn wereldrecord heb. Ik lees net de vijfenvijftig felicitatiemailtjes die ik heb gekregen van familie en vrienden. Daar word ik wel emotioneel van. Daarom wil ik in Almere ook toppen. Ik bereid me in Nederland voor op die wedstrijd, lekker thuis bij mijn paps en mams.”

    • Shari Kiljan