Losgeld Erkel in tweeën

Artsen zonder Grenzen (AzG) moet de Nederlandse regering 270.000 euro terugbetalen. Dat heeft het Zwitserse federale hof vanochtend bepaald, melden Zwitserse media. De zaak draaide om de 1 miljoen euro losgeld die in 2004 werd betaald om de langdurig in de Russische republiek Dagestan ontvoerde Arjan Erkel, destijds AzG-medewerker, vrij te krijgen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken betaalde daarvan 770.000 euro en AzG 230.000 euro. Beide partijen eisten dat later van elkaar terug. De Nederlandse regering heeft steeds volgehouden dat het om een voorschot ging en dat was gehandeld op verzoek van AzG.

De Nederlandse staat verloor de zaak tot twee keer toe, maar is nu door de hoogste rechtelijke instantie van Zwitserland toch nog in het gelijk gesteld. Het hof in Lausanne heeft besloten dat beide partijen allebei de helft van het losgeld van 1 miljoen moeten betalen. Omdat AzG al 230.000 had betaald, komt er nog 270.00 bij.