Internet Weblog van de dag

Irak-foto van Warren Zin In this March 25, 2003 photo, PFC Joseph Dwyer, 26, from Mt. Sinai, NY, runs while carrying a young Iraqi boy who was injured during a heavy battle between the U.S. Army's 7th Cavalry Regiment and Iraqi forces near the village of Al Faysaliyah, Iraq. Dwyer died last week at a hospital in Pinehurst, NC. according to the Boles Funeral Home. He was 31. (AP Photo/Warren Zinn, The Army Times Co.) **MAGS OUT, TV OUT, NO SALES MANDATORY CREDIT** Associated Press

Het wanhopige verhaal van een foto in Irak. Weblog wereld bericht over de Amerikaanse fotograaf Warren Zinn die vorige week per e-mail meldde dat ,,de soldaat die hij beroemd had gemaakt” zelfmoord had gepleegd. ,,Those words reminded me that you never truly leave the battlefield behind”, schrijft Zinn, in een mooi artikel in The Washington Post over de foto die hij maakte in de eerste dagen van de invasie in Irak, over de Amerikaanse militair die hij fotografeerde en het Iraakse jongetje dat de militair in zijn armen draagt.

De foto ,,captured the young medic running toward safety with an injured Iraqi child in his arms. It was splashed across newspapers worldwide and brought Joseph instant fame.” Heeft die foto bijgedragen aan zijn dood? vraagt Zinn zich af. ,,If I’d never taken his picture, would he have ended up as he did? Would he still have been a casualty of war?”

Nuchter vertelt Zinn het verhaal over de situatie, in het heetst van de strijd, waarin hij de foto maakte. En hoe hij een paar maanden later nog eens terug is geweest, om het jongetje, Ali Sattar, op te zoeken. [...] Ook met de militair, Joseph Dwyer, had hij nog af en toe contact, per e-mail. Dwyer, terug in de VS, leed aan Post Traumatisch Stress Syndroom, en dacht soms dat hij achtervolgd werd door Iraakse militairen.

Lees meer over de Irakfoto op nrc.nl/wereld