Het beste van het creatieve brein

Rotterdam blijkt een ideale broedplaats voor jonge reclamestudenten.

Deze zomer toont de kunstacademie de eigen en uitverkoren ‘kroonjuwelen’.

Franquemont, Marlon van;Gorissen, Reinier

Een baan moeten ze nog vinden, maar dat gaat wel lukken. Thijs Biersteker (25) en Karian Weijers (23) wonnen vorige maand in Cannes de prestigieuze Young Lions Print Competition. En een ‘Gouden Leeuw’ staat in de reclamewereld doorgaans garant voor een goedbetaalde baan in binnen- of buitenland. „We zijn vereerd, maar beseffen tegelijkertijd dat het een aanmoedigingsprijs is”, zegt Biersteker.

Hoe dan ook, de vakjury bleek getroffen door het ontwerp van de twee vierdejaarsstudenten van de Willem de Kooning Academie (WdKA) uit Rotterdam. De opdracht, uitgeschreven door Amnesty International, luidde ‘een printuiting ontwerpen die een breder publiek kan inspireren zich in te zetten voor internationale mensenrechten’. Biersteker en Weijers kozen voor een simpel, maar indringend beeld: een kale cel met vier in hoogte oplopende stapels paperassen. De brievenbergen verbeelden de onwaarschijnlijke moeite die een politiek gevangene uit de Dominicaanse Republiek moest doen alvorens hij in 1979 zijn vrijheid herwon.

Biersteker en Weijers lieten in Cannes maar liefst 38 internationale inzendingen achter zich. Deelname aan het concours dwong het tweetal af door een landelijke prijsvraag (pitch) te winnen met een advertentiecampagne voor nrc.next.

Hun docenten van de opleiding BA Advertising, een van de veertien afstudeerrichtingen op de Rotterdamse kunstacademie, zijn vanzelfsprekend trots. En niet alleen op de onlangs afgestudeerde Biersteker en Weijers. Op de vrijdag geopende tentoonstelling in de eigen galerie in het centrum van Rotterdam laat de onderwijsinstelling, onderdeel van de Hogeschool Rotterdam, een overzicht zien van het bekroonde werk van (oud-)studenten van Nederlands enige reclamevakopleiding. Behalve de winnende Amnesty-poster is ook de klinische aankondiging (zie hierboven) van Marlon von Franquemont en Reinier Gorissen te zien, bedoeld voor de open dag van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Ook in dit ontwerp regeert de eenvoud, zij het op doeltreffende wijze.

Ter verklaring van het succes van zijn school wijst directeur Stephan Saaltink op ‘grondlegger’ Piet Zwart (1885–1977). Hoewel in 1933 ontslagen als docent aan de Rotterdamse kunstacademie liet de fameuze Nederlandse fotograaf, typograaf en industrieel ontwerper zijn sporen na, zegt Saaltink. „Zwart was niet vies van commerciële activiteiten. Die houding zie je bij ons tot op de dag van vandaag terug.”

Biersteker, geboren en getogen in Den Helder, zegt zijn inspiratie ook te putten uit Rotterdam zelf: de stad die nooit ‘af’ is. Sinds het verwoestende bombardement van 14 mei 1940 wordt vrijwel permanent gebouwd langs de oevers van de Nieuwe Maas. „Waar je hier ook loopt, overal is men bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. Dat fascineert mij.”

Dat Rotterdam de concurrentie aan kan met gevestigde instituten in Austin, Miami en Milaan heeft ook te maken met een aangeboren voorliefde voor de eenvoud. Docent Bert Smit geeft op eigen verzoek alleen les aan eerstejaars, en denk maar niet dat die achter de computer mogen kruipen. „Een viltstift en een stuk papier, daar mogen ze het mee doen. De basis van het creatieve denken staat voorop.”

Peter van Zijp, voorzitter van de Nederlandse reclamevakvereniging (Art Directors Club) heeft wel een verklaring voor het succes van de WdKA. „Rotterdam begon eind jaren zestig al met de advertisingopleiding, op een moment dat reclame een vies woord was. Sindsdien hebben ze hier altijd voor de muziek uitgelopen. Van studenten wordt hetzelfde geëist.”

Maar wat graag werkt Van Zijp dan ook met stagiairs van de WdKA op zijn eigen reclamebureau. „Studenten worden consequent begeleid door mensen uit de dagelijkse praktijk. Bij andere creatieve opleidingen in Nederland staan docenten vaak wat verder af van de werkvloer. In Rotterdam niet, en dat betaalt zich uit.”

Wij zijn de Kooning! Tot 1 september in BLAAK10, Witte de Withstraat 7a in Rotterdam. Galerie open: wo t/m zo 11-18 uur.

    • Mark Hoogstad