Groen doen tot je schimmel in je haar hebt

Fanny & Alma gaan elke week van die dingen doen die voor iedereen herkenbaar zijn of juist niet.

Vandaag: leven ze zo groen mogelijk.

Goen doen tot je schimmel in het haar hebt. Illustratie Het Harde Potlood. Het Harde Potlood

„Alma!”, gilt Fanny verontwaardigd als we na een avond uit nog een laatste drankje bij Alma doen. „Je tv staat nog aan, je licht brandt nog.” „Vergeten”, mompelt Alma. Fanny kijkt op de klok. „We hadden om negen uur afgesproken, het is nu vier uur, dan heeft alles voor niks zeven uur aangestaan.” Alma ploft voor de tv neer met een biertje.

Fanny loopt door het huis. „Je computer staat ook nog aan, en je badkamerlicht.” „Huwuhuh.” „Wat?”, roept Fanny vanaf de gang. „Huw”, klinkt het weer. Langs Alma haar wang druipt een kwijldraad. Snel trekt Fanny het volle biertje uit haar handen. Ze doet de tv, computer en lampen uit en laat Alma achter in het pikdonker.

De volgende ochtend staat Fanny alweer voor de deur in een groen gestipt zomerjurkje. „Hier.” Ze drukt Alma een stapel boeken in handen. Alma laat de titels door haar handen glijden. Groen leven voor dummies, 50 eenvoudige dingen die je kunt doen om de planeet te redden en daarbij geld te besparen, Milieubewust handelen. „Moet dit echt?” zegt Alma. Alma kijkt heel vies. Fanny knikt en loopt direct door naar de computer.

„Wat voor douchekop heb jij? Een normale?” Alma knikt. Fanny tikt alles in op energielastenverlager.nl. „Kom eens!” Alma hijst zich van de bank. „Tadaa”, zegt Fanny. „In totaal kun je 780 euro per jaar besparen!” Alma kijkt nog steeds nors. Ze leest voor: ‘Gebruik uw wasmachine energiebewust, plaats spaarlampen, gebruik minder warm water.’ Ze zucht. „Dan moet ik mijn hele huis gaan isoleren, een nieuwe zuinige koelkast kopen en dan ben ik die 780 euro direct allemaal weer in één keer kwijt.” „Inderdaad in één keer, en dan verdien je het daarna elk jaar terug”, zegt Fanny opgewekt. „Ik haat groen zijn, het is hip.” „Het heeft een hoog bakfietsgehalte”, moet ook Fanny beamen, „maar daar moeten we ons niet door laten stoppen. Het gaat om de aarde.” „Het gaat om de aarde!”, roept Alma terwijl ze een power ranger pose aanneemt.

Fanny leest voor uit Groen leven voor dummies: ‘Als je stopt met je haren te wassen, dan bespaar je geld voor crèmespoeling en warm water. En natuurlijk bespaar je ook water. Bovendien spoel je minder chemische stoffen door het afvalputje.’ „Ik vind het een vies boek”, zegt Alma. „Maar dat is goed. Hip is het in ieder geval niet.” „Laten we starten met twee weken alles doen wat we kunnen”, zegt Fanny. Alma antwoordt door resoluut haar telefoonoplader uit het stopcontact te trekken. Iets wat er ook bij Fanny altijd per ongeluk in blijft zitten, ook als er geen telefoon aan bungelt. We stellen een lijst met regels op.

-Maximaal vijf minuten douchen

-Niet meer haren wassen

-Niet meer doortrekken na plassen

-Wassen op een lagere temperatuur

-Geen droger meer gebruiken

-Verwarming uit, trui aan

-Ventilator uit, ramen open

-Afval scheiden

-Biologische producten eten en seizoensgroenten en streekproducten die slechts een korte afstand afleggen

Gelukkig zijn er ongemerkt dingen die we al behoorlijk groen doen. We fietsen alles, werken thuis, hebben een gasfornuis in plaats van een elektrisch kookstel. En dat we niet aan sporten doen blijkt ook nog ergens goed voor te zijn, niet aan sport op elektrische apparaten althans.

Even later lopen we op de markt. We hebben eigenlijk geen idee wat seizoensgroenten en -fruit zijn. Veel verder dan aardbeien komen we niet. We besluiten het de schreeuwende marktkoopman te vragen. „Meneer, heeft u ook groente en fruit uit Nederland?” „Van de koude grond?”, vraagt hij. Fanny knikt. „Ach, schat van alles. Kersen, aardbeien, sla, komkommer, tomaat, sperzieboontjes, snijboontjes….” „We eten alleen nog milieubewust”, zegt Alma trots. „Dan hebben jullie de goede tijd van het jaar uitgekozen”, buldert hij. „In de winter is het alleen maar kool, kool,kool, kool en nog eens kool.”

Alma tovert de viswijzer uit haar zak. We betalen ons blauw aan twee tilapia’s uit eigen land, maar de viswijzer weet ons ervan te verzekeren dat deze biologisch gekweekt zijn, in tegenstelling tot die in diepvrieszakken uit verre oorden, die ze in de supermarkt als kiloknaller verkopen. Met Hollandse nieuwe aardappelen erbij hebben we een heerlijk maal.

Al na twee dagen hebben we genoeg van naar de markt gaan. Het kost veel tijd en vaak is er geen markt meer als we om vijf uur klaar zijn met werken of studeren. Gelukkig vinden we op milieucentraal.nl een milieukalender en zien we waar de groente en fruit van deze maand vandaan komen, hoe het is vervoerd en hoeveel energie dat heeft gekost. Zo kunnen we ook bij de supermarkt aan de slag.

Elk product wordt door ons uitvoerig bekeken op herkomstdatum. „Wist je dat voor 1 kilo druiven voor de 10.000 kilometer lange vliegreis uit Zuid-Amerika 4,3 liter kerosine wordt verbruikt, goed voor 11 gram kooldioxide”, zegt Alma. Fanny legt de druiven uit Chili snel terug. „En dan denk je dat je gezond eet als je druiven koopt”, zegt Fanny sip. Ze leeft bij de gezonde keuzeklaver en moet haar wereldbeeld bijstellen.

Na twee weken zijn we al een beetje gewend aan onze nieuwe levensstijl. Het douchen neemt een stuk minder tijd in beslag en na vier minuten ben je ook schoon. Het is alleen nog even wennen aan die ruwe handdoek. Zonder wasverzachter en zonder droger voelt het toch een beetje alsof je je lichaam eigenhandig een schuurbeurt aan het geven bent.

De geur in huis is er niet beter op geworden. Ons haar ruikt naar een mengelmoes van zweet, rook, seks en pastasaus. Fanny draagt een gedicht van Willem Wilmink voor: ‘Twee keer in het jaar, twee keer in het jaar een schone onderbroek, schimmel in je haar, schimmel in je haar, zacht als koek.’ „Hou op”, zegt Alma die haar haar snel in een paardenstaart bindt. Het plasjes-sparen-totdat-er-een-drol-in-de-pot-plonst vinden we zo hartje zomer ook niet ideaal.

Gelukkig weet Alma’s hippe onderbuurvrouw een oplossing, volgens haar kan azijn worden gebruikt als wasverzachter en is dat een stuk milieuvriendelijker en goedkoper. Verder drukt ze ons op het hart dat de stopknop van de doortrekker gebruiken ook veel water bespaart. En ze tipt ons een biologische shampoo waar je haar mooi van gaat glanzen. Toch fijn dat het hip is om groen te leven. We besluiten nog één grote daad te stellen. Alma doet wat aan haar asociale vlieggedrag. Op klimaatneutraal.nl berekent ze hoeveel ze moet betalen om haar reis naar Sydney te compenseren. Met een retour naar Sydney stoot ze 7,33 ton CO2 uit. We schrikken. De gemiddelde uitstoot ligt op 3,93 ton CO2 per wereldburger. „Dat kost je 73 euro 30”, zegt Fanny. Alma rekent direct af.

Fanny doet wat aan haar asociale koopgedrag. Zakken vol overbodige kleren en schoenen gaat ze op de rommelmarkt verkopen. De rest gaat ze gratis weggeven via de freecyclegroep. Alma besluit ook wat overbodige troep te verkopen. Dan heeft ze die 73 euro zo weer terug verdiend.

„Cadeautje!”, zegt Fanny op de laatste dag van de twee weken. Om ons groene leven voort te zetten zit er in het pakje een gecombineerde telefoon en iPod oplader op zonne-energie. Handig voor op de camping! „Dan maakt het ook niet meer uit als je de stekker er te lang in laat zitten”, zegt Fanny.

    • Alma Mathijsen
    • Fanny van de Reijt