Film van de dag

Scène uit de politiek-satirische film Die fetten Jahre sind vorbei (Hans Weingartner, 2004, Duitsland). scene uit de film The Edukators (2004) Oorspronkelijke titel: Die fetten Jahren sind vorbei FOTO: Cinemien Daniel Bruhl Julia Jentsch Stipe Erceg Cinemien

Die fetten Jahre sind vorbei. Oftewel The Edukators; ontleent zijn titel aan de slogan die drie jonge Duitse politieke activisten achterlaten op de muren van de sjieke villa’s waar zij inbreken om die ‘vieze kapitalisten eens een lesje te leren.’ Voor ze het weten zitten ze met een gegijzelde zakenman in een berghut en of dat nu de bedoeling was? Politieke satire van Hans Weingartner was verrassing bij zijn première in Cannes 2004, waarbij vooral zijn vermogen werd geroemd om op het Duitse Rote Armee Fraktion verleden te reflecteren in een hip en modern jasje. Anderen vonden hem vooral een vervelende moralist, een lot dat ook zijn nieuwste anti-televisiefilm Reclaim Your Brain (Free Rainer) trof die nu in de bioscopen draait. Met Daniel – Good By, Lenin! – Brühl en Julia – Sophie Scholl – Jentsch. (Hans Weingartner, 2004, Duitsland). ARD, 22.45-00.45u.

Dana Linssen

    • Dana Linssen