‘Fêtes de Genève verzetten voor de Arabische gasten’

Live-muziek, roeiwedstrijden onder de fontein, kermis op de kades en tot slot een spetterend vuurwerk – niemand hoeft ook dit jaar het programma van de Fêtes de Genève te bekijken. Het is namelijk elk jaar hetzelfde. En de datum ook: de eerste tien dagen van augustus.

Maar aan dat laatste willen sommigen nu tornen. Want wie komen er altijd in groten getale op de Fêtes af? Juist, Golfarabieren, voor wie het dan thuis te heet is. Ze vliegen hierheen, huren huizen of verdiepingen in hotels en geven verschrikkelijk veel geld uit. Er komen tegenwoordig ook Indiërs en Russen. Dit jaar staan de Fêtes zelfs in het teken van Moskou. Maar iedereen blijft het feest associëren met gesluierde schones bij Starbucks, draaimolens met vliegende tapijtjes en verveelde Arabische jochies die in hotelliften op en neer racen terwijl hun ouders uitslapen.

Het probleem is dat Ramadan, de heilige moslimmaand, van 2009 tot 2013 deels in augustus valt. Tijdens Ramadan wordt er gevast en gebeden, niet gereisd en gefeest.

Zoals altijd is Genève – een rode én rijke stad – tot op het bot verdeeld. „In juli en augustus halen hotels tachtig procent van hun omzet uit Midden-Oosterse toeristen,” zei Jean-Marc Imhof van Fert Tours International tegen het blad l'Hebdo. „Zo verdienen ze vijftig miljoen frank [dertig miljoen euro] aan overnachtingen. Als je restaurants en winkels meetelt, spendeert deze clientèle honderd miljoen. Laten we de verliezen beperken en de Fêtes naar juli verplaatsen.”

Eigenaars van limousine-services, reisbureaus en vijfsterrenhotels steunen zijn voorstel. Maar Jean-Pierre Jobin, directeur van Genève Tourisme, piekert er niet over. „Het is niet aan Ramadan om de data van óns volksfeest te bepalen.” Daarbij is er in juli een muziekfestival in de buurt, Paleo, waar Genève altijd zijn spullen aan uitleent.