Bloedig weekeinde in Afghanistan

Het afgelopen weekeinde verliep bijzonder gewelddadig in Afghanistan. Bij een zelfmoordaanslag in Deh Rawod, in de Afghaanse provincie Uruzgan, kwamen gisteren 24 mensen om. Een Talibaanstrijder op een motor blies zichzelf op naast een politievoertuig op de markt van Deh Rawod. Volgens het hoofd van de politie bevonden zich onder de slachtoffers vijf politieagenten en veel kinderen die spullen op straat verkochten. Meer dan dertig mensen raakten gewond.

De aanslag is één van de grootste sinds de komst van het Nederlandse leger in het gebied in augustus 2006. In Deh Rawod zijn Nederlandse militairen gestationeerd die deel uitmaken van de internationale troepenmacht ISAF. Volgens een woordvoerder van Defensie helpen zij met het verzorgen van gewonden. In Uruzgan zijn in totaal 1.300 Nederlandse militairen, de meesten zitten veertig kilometer verderop in Tarin Kowt.

Bij een grote aanval van Talibaanstrijders sneuvelden gisteren ook negen Amerikaanse militairen in de oostelijke provincie Kunar, bij de grens met Pakistan. De rebellen schoten in het plaatsje Wanat vanuit de moskee en verschillende huizen met machinegeweren en mortiergranaten op een kleine, afgelegen NAVO-basis. Bij de aanval zouden ook Afghaanse burgers en rebellen zijn gestorven. Het is één van de zwaarste verliezen van het Amerikaanse leger op één dag, sinds de invasie in 2001.

Ook in het zuiden van het land, in de provincie Helmand, wordt al twee dagen hevig gevochten. Zeker veertig rebellen zijn daar tot nu toe bij omgekomen. De gevechten braken zaterdag uit, toen militairen van de coalitietroepen en het Afghaanse leger in het district Sangin onder vuur werden genomen. De patrouille schoot terug en vroeg om luchtsteun.

In Afghanistan zijn sinds 2001 in totaal 892 militairen van de Navo- en de coalitietroepen omgekomen, onder wie zestien Nederlanders. Dat meldt de website iCasualties.org die het aantal gesneuvelden bijhoudt. In het eerste half jaar van 2008 zijn al bijna 700 burgers omgekomen. Zestig procent daarvan zou door geweld van de Talibaan zijn. (AP/AFP/ANP)